Ukens leder:

– Vi må få forutsigbare rammevilkår

Selv om Svalbardposten har jobbet i motvind siden vi ble rammet av koronapandemien så har lesertallene vært høyere enn noensinne.

Publisert

Næringslivet er hardt rammet og det går naturlig nok også utover lokalavisa og annonseinntektene. Dette merker vi spesielt godt på papiravisa, men heldigvis har vi økt inntektene noe på nettannonsering.Samtidig som inntektene svikter ser vi at avisa er en viktig nyhetskanal, spesielt i krisetider når informasjon til folket blir svært viktig. Både antall saker vi har publisert og antall lesere har vært betydelig høyere siden krisen rammet.

Når flere av byens aktører har vært mest opptatt med å svare sentrale myndigheter i kampens hete har lokalavisa hengt på hele veien for å få ut så mye informasjon som over hode mulig. Vi skal bringe informasjon, stille de kritiske spørsmålene og i tillegg til å være bindeleddet mellom de som bor i byen. Særlig under koronakrisen har det vært en viktig jobb, og den er heller ikke over. Å ha en levedyktig avis er viktig i en brytningstid der vi står overfor en utfordrende tid for næringsliv, og spesielt for alle de turistrelaterte bedriftene. Vi skal speile og skrive om alt det som skjer, samtidig som vi selv må stramme inn på driftskostnader. Det er en vanskelig balansekunst. Avisa har enda ikke fått en krone i kompensasjon så langt, men en egen ordning for mediene er iverksatt og vi har håp om å få hjelp gjennom denne.

For å drive en lokalavis i Arktis er vi helt avhengig av forutsigbare rammevilkår de neste årene. Vi har et begrenset annonsemarked å leve av. Når det gjelder abonnement, som er den andre inntektskilden til avisa, har vi særdeles høy husstandsdekning sammenlignet med andre, kanskje landets høyeste. Flere heldigitale abonnenter har vi jobbet for å få over lengre tid. I august 2019 var 36 prosent heldigitale, mens tallet har økt til 45 prosent i år. Det sparer vi utgifter på, både til trykking og porto. Det er absolutt en ønsket utvikling. Men papiravisen står fremdeles sterkt hos mange trofaste abonnenter og de skal også få sitt «ukentlige brev» fra Longyearbyen.

Ingenting er hyggeligere enn et håndskrevet brev fra en fornøyd abonnent, eller en epost eller telefon fra de som leser avisen fra perm til perm. Når Gerhard fra Tyskland ringer vet vi det har stått noe i avisen som trenger litt mer forklaring. Vi setter utrolig stor pris på kontakten med leserne våre, enten de kommer med ris eller ros. Vi trenger begge deler. De siste fire årene har Svalbardposten søkt gjentatte ganger om å få Nordnorge-tillegget som avisene i Troms og Finnmark får, men vi har enda ikke fått gjennomslag. Det er vanskelig å forstå.

Staten bruker mye penger i Longyearbyen og det er både nødvendig og bra. En institusjon som Artica, som inviterer kunstnere fra hele verden til opphold her, fikk i 2019 2,7 millioner kroner i statlig støtte over kulturdepartementets budsjettpost. Til sammenligning fikk Svalbardposten 520.000 kroner i statlig produksjonsstøtte i 2019, mens de andre avisene i nord fikk det dobbelte på grunn av utfordrende logistikk og høyere kostnader. Heldigvis er det i år skjedd en omfordeling av pressestøtten slik at de minste avisene får mer statlig tilskudd. Prognosen for i år er økt til 820.000 kroner. Det vil bedre driftssituasjonen, men med reduserte annonseinntekter over lang tid vil det bli utfordrende. Det er viktig å støtte kunsten, men det er også viktig å gi lokalavisen forutsigbare rammevilkår slik at byen kan fortsette å ha en oppegående levedyktig avis i fremtiden.

Powered by Labrador CMS