Leder:

Ung jubilant

Satsing på høyere utdanning og forskning i Longyearbyen må også vises igjen i budsjettene, ikke bare i fagre ord.

Publisert

25 år er ingen alder. Det er en ung og vital jubilant som skal feires denne helgen. Fra oppstarten i 1993 med 21 studenter og 7 ansatte har Universitetssenteret på Svalbard (Unis) vokst seg stort, både lokalt og internasjonalt. Nå er det nesten 800 studenter som årlig tar fag innen arktisk naturvitenskap og teknologi ved senteret. Unis har også skapt mange norske arbeidsplasser i årenes løp.

Når gruvedriften delvis avvikles de neste årene er det utdanning og forskning som skal være en av de viktigste bærebjelkene i samfunnet. Jobben som er gjort gjennom mange år bærer frukter og kommer til å få mye større betydning enn det man kanskje kunne ane. Unis har også gjennom sine studier og virke satt Longyearbyen og Svalbard på verdenskartet. Studenter fra hele verden treffes og samarbeider i studier om fag relatert til Arktis.

I Regjeringens framlegg til budsjett for 2019 ligger det forslag om en økning i tilskudd til Unis fra 132,3 millioner kroner i 2018 til 136,2 millioner på budsjettet til Kunnskapsdepartementet. «Senteret spiller en viktig rolle i å føre videre den norske polarforskningstradisjonen, i utviklingen av Svalbard som forskningsplattform og i å sikre norske interesser i Arktis», heter det i budsjettdokumentet. Viktigheten av tilstedeværelsen er formulert i klartekst, men det ligger ikke noen ekstra satsing i jubileumsåret. Det er kun en justering av årets budsjett.

I 1993 startet det hele med en heftig lokaliseringsdebatt. Nå er Unis en del av Forskningsparken sammen med flere andre institusjoner, blant andre Norsk polarinstitutt. Allerede i 2014 skrev Svalbardposten at kapasiteten ved Forskningsparken var sprengt. Penger til utredning av byggetrinn tre på forskningsparken kom heller ikke i denne høstens budsjettforslag. Satsing på høyere utdanning og forskning i Longyearbyen må også vises igjen i budsjettene, ikke bare i fagre ord.

Unis har hele tiden vært bevisst på at studentene skal være en del av det lokale kulturlivet. Studentene er med i blandakoret, storbandet og i ulike kulturaktiviteter, uten å skape en egen studentghetto. Lokalsamfunnet har også stor nytte av ekspertisen Unis sitter på som jobber tett sammen med lokale myndigheter om prosjekter som gjelder skredsikring og andre problemstillinger knyttet til klimaendringene. Den unike sikkerhetsopplæringen og kompetansen når det gjelder ferdsel i Arktis er viktig for ansatte og studenter, men også for andre som får ta del i opplæringen.

Å opprettholde antallet norske arbeidsplasser samt øke antallet norske studenter er en jobb som må fortsette. Selv om halvparten av studentene kommer fra de norske universitetene betyr det ikke nødvendigvis at de er norske. Med studenter fra 45 nasjoner vil Unis ha en viktig rolle innen forskning og innovasjon internasjonalt i fremtiden. Vi ser at studenter som har fått oppleve Arktis som den verdensarven det er kommer tilbake enten som besøkende, forskere eller beslutningstakere. Slik blir de betydningsfulle ambassadører for et sårbart Arktis.

Gratulerer med 25-årsjubileet, Unis!

Powered by Labrador CMS