Leder:

Skit i fakta, leve klikket

Naturen er nådeløs, og slikt skjer hele tiden. Det høres kanskje kynisk ut, men slik er det.

Eirik Palm, redaktør
Publisert

Et bilde av en syk og/eller gammel isbjørn fotografert i det den har kommet seg opp på et isflak, florerer på nettet. Bildet er tatt ved Svalbard i sommer av en kjent fotograf, som har lagt det ut på Facebook med en passelig tvetydig tekst om klimaendringer og forskningen på isbjørn. Onsdag var innlegget delt 51.220 ganger, mens 26.099 pesoner hadde «likt» innlegget. Over 5.300 menneskene har så langt kommentert, og for svært mange er det «beviset» på hvordan det egentlig står til med isbjørnene på Svalbard. Stikk i strid med rapportene fra forskningstoktene som Norsk Polarinstitutt gjennomførte i vår og i sommer og høst. Historien ble plukket opp av en rekke utenlandske medier, blant andre Huffington Post, og har gått en viral seiersgang dagesvis.

"Svalbardposten har valgt å la det passere fordi det ikke er noe oppsiktsvekkende ved det"

I Norge hadde de fleste mediene, i hvert fall da Svalbardposten gikk i trykken, latt være å ta seg bryet med å lage sak for å kunne presentere bildet, selv om det må ha vært ufattelig fristende å si «skit i fakta, leve klikket». Svalbardposten har valgt å la det passere fordi det ikke er noe oppsiktsvekkende ved det. Utover at det er en isbjørn som sannsynligvis nærmer seg den eneste garanterte begivenheten i et liv, livets slutt, er det ingenting som kan knytte det til klimaendringene. Naturen er nådeløs, og slikt skjer hele tiden. Det høres kanskje kynisk ut, men slik er det.

Samtidig stiller mange på nettet spørsmål ved sannferdigheten. Konklusjonen fra isbjørntoktene i år var at isbjørnen er i svært godt hold på grunn av svært gode isforhold i vinter. Det ble sågar beskrevet som «feite som griser». For enkelte vil det muligens gi næring til en ny konspirasjonsteori om hvordan vi blir ført bak lyset av myndigheter, eller om suspekte medier som er med i hemmelige kampanjer.

Jon Aars, den mest kjente isbjørnforskeren på Svalbard, nøyer seg med å konstatere at det er is i området og dermed også sel, og at bjørnen heller har hatt problemer med å fange dem.

Dette er ikke noe forsvarsskrift for noen. Tvert imot: Jeg applauderer den kritiske obsevatør. Men når det kommer til nettet og sosiale medier er det kanskje slik at vi alle også har et snev av ansvar for hva vi publiserer. Det gjelder også måten vi dekker saker på. Kjedelig kanskje, men fakta skal ligge til grunn for det vi serverer i denne avisen. De fleste kommer aldri til Svalbard og vil aldri oppleve å se isbjørn i levende live, og for mange var dette beviset.

Forskerne trøster seg med at neste gang viser noen kanskje bilde av en feit bjørn og bruker det som "bevis" på at alt er i skjønneste orden.

Det er det jo heller ikke.

Powered by Labrador CMS