Ukens leder:

Sikkerhet må gå foran

Diskusjonene på sosiale medier tok helt av da en isbjørn, som hadde vært inne i Longyearbyen og nærområdet hele fire ganger i løpet av romjula, ble skutt av Sysselmannen.

En isbjørn i bygatene i romjulen har reist en debatt om sikkerhet for blant andre barna på skoleveien og når de ankommer skolen.
Publisert

Beslutningen om å avlive isbjørnen ble gjort etter nøye vurderinger. Ifølge isbjørnforsker Jon Aars var dette en problembjørn som mest sannsynlig hadde funnet veien tilbake til byen igjen selv om den hadde blitt fløyet langt vekk til Nordaustlandet.

På grunn av juleferie var det ikke isbjørnfaglig kompetanse i byen til å utføre en slik operasjon. Flere har kritisert dette og uttalt at det må være noen som kan steppe inn i slike situasjoner, og at det bør gis slik opplæring til flere.

Uansett var det å bedøve og frakte denne isbjørnen vekk i helikopter under rådende værforhold og i mørket noe som ikke var mulig å gjennomføre. (Se intervju med sysselmannsoverbetjent Ole Jakob Malmo side 4-5.)

Å opparbeide en stående beredskap med isbjørnekspertise kan være både krevende og kostbart. Men hvis det blir oftere isbjørn i nærområdet er dette ett av tiltakene som bør vurderes.

Det er svært sjelden Sysselmannen beslutter å skyte en isbjørn. Terskelen for å skyte bjørn har blitt høyere de siste årene. Vi må bare stole på at de vurderingene de har gjort i samarbeid med isbjørnfaglig ekspertise har vært den rette avgjørelsen. Så får myndighetene ta til seg innspillene som har kommet i diskusjonene og kritikken til videre forberedelser mot lignende hendelser. Vi må være forberedt på at flere isbjørner oppsøker befolkete områder i framtiden. At det blir flere isbjørnmøter har ekspertene sagt lenge, spørsmålet er om vi er godt nok forberedt.

Spesielt i mørketiden når det er dårlig sikt er faren stor for at isbjørner kan komme brått og uventet på. Vi har stor forståelse for foreldre som er bekymret for barna som har blitt stående uten tilsyn utenfor skolen før skolestart. Dette må skoleledelsen ta tak i og finne gode løsninger på for framtiden. Noen grep er allerede innført. Rundt 265 barn går på Longyearbyen skole og alle skal bevege seg ned til bussen i mørketiden eller komme seg til skolen på egenhånd.

Vi vet at vi alltid må ta forholdsregler og ta hensyn til isbjørnfaren uansett hvor vi befinner oss på Svalbard. Romjulens isbjørnbesøk i sentrum av byen en tidlig morgen var en påminner om hvor vi faktisk bor. Hadde dette skjedd en vanlig hverdag ville det vært mange barn på skoleveien i akkurat det samme området.

Det er ingen varsling eller måter å sikre byen på mot isbjørnbesøk som dette. Alt avhenger av at noen observerer bjørn og melder fra med en gang. Å få til et sikkerhetssystem rundt byen som varsler alle er så og si umulig å få til. Isbjørnen kan komme fra alle kanter og også sjøveien. Men så lenge Longyearbyen er en befolket by med fastboende og turister så er det folks sikkerhet som må komme først.

Powered by Labrador CMS