Samfunn på billigsalg?

Vi beveger oss mot en usikker tid der flere bedrifter vurderer å selge deler av eller hel virksomheten sin. Men i hva slags marked?

Dagens leder fra redaktør Hilde Røsvik.
Publisert

Næringsminister Iselin Nybø sitter på en pengesekk med 25 millioner kroner som skal deles ut på Svalbard. Pengene skal bidra til å utvikle og omstille reiselivsaktiviteten på Svalbard. Vi får virkelig håpe at de ikke kommer for sent. Det er ikke bare naturen som sender oss inn i en mørk tid. Pessimismen og usikkerheten øker også i bedriftene som har gjort seg avhengige av turismen.

Løfter man seg opp i fugleperspektiv over dalen er det mer enn ett tegn på at vi går svært vanskelig tider i møte. Visit Svalbard som skal være en samlende motor for sine medlemsbedrifter er vingeklippet og må skjære inn til beinet hvis det ikke kommer en økonomisk gavepakke som kan redde stumpene.

Vi registrerer at flere og flere bedrifter vurderer å selge hele eller deler av sin virksomhet. De hevder selv at det ikke er korona som er årsaken, men at nedstengingen av Svalbard og uteblivelse av internasjonale turister har en innvirkning er nok ikke til å komme bort fra.

Hurtigruten vurderer å selge alle sine eiendommer som de har oppgradert og investert rundt 200 millioner kroner i de siste årene. De ønsker å konsentrere seg om sin kjernevirksomhet med turproduksjon og reiselivsaktiviteter.

Svalbard Adventures har lagt Svalbar ut for salg, og denne uken kommer Svalbard Wildlife sine selskaper og eiendommer for salg. I vår avviklet Skinnboden sin filial i Lompensenteret, og Taxfree 78 gikk konkurs i mai. Vi frykter et konkursras og at flere bedrifter vil gå samme vei det neste halvåret eller året.

Det som er sikkert er at det ikke er så mye håp om å få opp turistaktivitetene i den nærmeste fremtiden. I alle fall ikke på et nivå som kan ligne på noe av det som var. 25 millioner kroner vil heller ikke monne på lenger sikt.

Det er kanskje bare bedriftene som klarer å nedskalere, omstille og være nyskapende som klarer denne enorme kneika. Reiselivsnæringen er hardt rammet i hele landet. Svalbardsamfunnet er ekstra hardt rammet. Et levedyktig samfunn er avhengig av mer enn statlige arbeidsplasser.

Så er det også en oppgave både for lokale og statlige myndigheter å legge godt til rette for utvikling av næringslivet. Mange opplever at de stanger i veggen og ikke når igjennom i byråkratiet. Det bidrar i alle fall ikke til virkelyst og optimisme.

«Sistemann som går slukker lyset», heter det. La oss håpe at det ikke er dit vi er på vei.

Powered by Labrador CMS