Økt isbjørnfare

Sjansen for at det skal skje en konfrontasjon og en alvorlig ulykke øker. Sikringstiltak må vurderes.

Isbjørner har gjort mye skade på hytter de siste ukene. Denne hytta på Vindodden fikk nylig isbjørnbesøk.
Publisert

Den siste uken har flere isbjørner vært i aksjon i nærområdene rundt Longyearbyen og i hytteområdene. Forrige uke skrev vi om isbjørnen som klatret opp i en fritidsbåt og forårsaket store ødeleggelser. Mandag denne uken fikk en mann besøk på hytta si på Diabas. Heldigvis var dette en erfaren fastboende som håndterte situasjonen på en forbilledlig måte. Både isbjørnen og mannen kom fra det uten skade. Heldigvis.

Sjansen for at det skal skje en konfrontasjon og en alvorlig ulykke øker med antall bjørner. Det er skremmende at isbjørnen blir mer og mer vant til folk. Skremmeskudd er ikke lenger like effektfullt. Bjørnene som oppholder seg på vestkysten av Spitsbergen ser ut til å føle seg hjemme og frykter heller ikke båter eller skutere. De mest nysgjerrige har tatt seg inn i flere hytter både på Vindodden og Kapp Laila de siste ukene. De har knust vinduer, spist stearinlys, drukket klorin og tømt doer.

Situasjonen er alvorlig både for bjørnene og folk. Skadde isbjørner kan bli ekstremt farlige og helt uforutsigbare.

Isbjørnforsker Jon Aars sa til Svalbardposten forrige uke at han aldri har hørt om bjørner som har tatt seg opp i fritidsbåter slik den gjorde forrige uke. Vi tenker med gru på barnefamilier som har følt seg trygge mens de ha overnattet i båten på tur. Det kan se ut som vi ser begynnelsen på en helt ny periode der isbjørnen oppsøker bebodde områder og der sjansen for konfrontasjoner øker betydelig.

Det er ikke sikkert det er nok at Sysselmannen følger med og jager vekk plagsomme isbjørner. Hvis dette fortsetter må det lages en plan for hvordan hytteområdene kan beskyttes uten å skade bjørnen. Selv om de mest «tamme» bjørnene flys vekk og over til østkysten så tar det ikke lang tid før de er tilbake igjen.

Dette er et vanskelig spørsmål som det ikke finnes enkle svar på. Svalbard er isbjørnens rike, og vi skal ta hensyn til den og dens liv i villmarken.

Er det virkelig forsvarlig å la turister leie seg en rifle og la de vandre fritt ut i naturen med ansvar for egen sikkerhet? Kan vi fortsette denne praksisen slik situasjonen er nå?

Å kreve at personer som ferdes i naturen har gått gjennom et kurs i isbjørnsikkerhet er et er et stort skritt å ta, og kanskje er det heller ikke mulig å få til i praksis.

Mindre sjøis å jakte sel på gjør at bjørnene trekker på land for å meske seg med reinsdyrkadaver, fugleegg og annet de finner spennende.

Det har tidligere blitt drevet utstrakt fangst av isbjørn på Svalbard, men siden 1973 har arten vært totalfredet. De neste årene vil bestanden med isbjørner bare øke så lenge de har nok mat og det ikke jaktes.

For å unngå farlige konfrontasjoner må det settes i verk sikringstiltak som virker. Vi vil for all del ikke oppleve en konfrontasjon som krever menneskeliv.

Powered by Labrador CMS