Nødvendig med skjerpet tilsyn

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) besøkte Longyearbyen sist uke og varsler klart og tydelig at hun ønsker flere kontroller og tilsyn med arbeidslivet i Longyearbyen.

Publisert

Det er fremdeles et stort behov for å bedre arbeidsforholdene og tilhørende kontrakter i flere bransjer. I kjølvannet av en hel serie Svalbardposten publiserte om kritikkverdige arbeidsforhold for guidene i 2018 har det kommet mange tips til redaksjonen. Sakene er tidkrevende å gå inn i og altfor ofte er arbeidstakerne redde for å miste jobben eller bli «svartelistet» i hele byen ved å stå fram.

Dette er først og fremst et ansvar som påligger arbeidsgiverne. Det er de som skal sørge for verdige arbeidsforhold og kontrakter i tråd med gjeldende regelverk.

Svalbardposten tar samfunnsoppdraget sitt på alvor og jobber videre med flere av tipsene som ar kommet inn. Det er positivt at Arbeidstilsynet skjerper kontrollene. Det vil helt sikkert også virke preventivt på oppdrags- og arbeidsgivere.

Arbeidstilsynets avdekking av manglende HMS-kort og andre kritikkverdige forhold under oppussingen av Polarhotellet viser hvor utbredt dette er, selv hos en så stor aktør som Hurtigruten Svalbard. Med driftsinntekter på nesten 300 millioner kroner i 2017 er et overtredelsesgebyr på 100.000 kroner for småpenger å regne. I tillegg fikk fem av de åtte innleide selskapene som stod for den innvendige oppussingen bøter.

Alt i alt ble, med boten på 100.000 kroner, oppussingen av Polarhotellet mest sannsynlig billigere enn det ville blitt å bruke lokal arbeidskraft. Men omdømmemessig har Hurtigruten Svalbard tapt mye på å hyre inn billig arbeidskraft fra blant annet Lativia og Aserbajdsjan. Det kan ikke kjøpes tilbake for penger.

Det beste vi kan håpe på i ettertid er at andre firma tenker seg om to ganger før de gjør lignende prioriteringer for å «spare». Det kan uansett lønne seg.

Uheldig forskjellsbehandling

I dagens avis skriver vi om LNS Spitsbergen, sak side 7, som risikerer å få bøter fordi de ikke har hatt alle tillatelser i orden før de satte i gang arbeidet med boligbygging på Elvesletta. Det er selvfølgelig slik at regler og lover skal følges, også her. Men dette står likevel i sterk kontrast til artikkelen forrige uke der Statsbygg fikk tillatelse til å bygge 2,4 meter høyere enn plantegningene viste i løpet av én dag. Begrunnelsen var at endringen var innenfor delplanen.

Det kan ikke være slik at det skal gjøres stor forskjell når det gjelder prosesser og søknadsprosedyrer alt ettersom det er snakk om en statlig stor aktør eller Longyearbyen lokalstyre (LL) selv. Sett utenfra virker dette som en svært uheldig forskjellsbehandling. Skal det bli slutt på cowboytilstander og ulovligheter må det gjelde for alle. Det er fremdeles dessverre mange eksempler på det, og det skulle vært ryddet opp i en gang for alle.

Powered by Labrador CMS