Mørk vinter

Denne uken skriver vi om bakeriet som ikke klarer å holde omsetningen oppe ettersom hotellene mangler gjester og butikken kunder.

Longyearbyen i mørketidslys.
Publisert

Ringvirkningene av at reiselivet i Longyearbyen ligger med brukket rygg er spesielt store for de som ikke er ansatt i en statlig eller offentlig virksomhet.

Regjeringen kom med en ny krisepakke tirsdag. Det er helt nødvendig for å holde hjulene i gang i store deler av næringslivet. Svalbard er spesielt hardt rammet og vi ser hvordan den ene bedriften etter den andre sliter med en svært alvorlig omsetningssvikt. Milliardene som nå deles ut skal holde til ut februar måned.

I mellomtiden skal bedriftene holde både motet oppe og forhåpentligvis de ansatte i arbeid. Mange er allerede permittert og vi vil nok se enda en ny bølge med permitteringer de neste månedene.

De siste ukene har vi skrevet om veterinærene som vurderer å finne jobb et annet sted, banken som legges ned ved nyttår, Hurtigruten som selger unna bygningsmassen sin, Svalbar og Mary-Anns Polarrigg er til salgs, og Svalbard Wildlife har lagt hele selskapet ut for salg. Alt er kanskje ikke direkte koronarelatert, men til sammen oppleves dette som at hele samfunnet er i ferd med å stenge ned.

Et par butikker har allerede lagt ned og dessverre kan det nok også bli flere hvis ikke lokalbefolkningen er veldig flinke til å ta all handel lokalt.

Spisestedene og barene har fremdeles en del besøkende, men smittevernregler setter også begrensninger for dem.

Longyearbyen lokalstyre er i ferd med å ansette en ny næringssjef. Det blir en utfordrende oppgave, men også en viktig person som kan hjelpe til å tenke strategi og muligheter for dette samfunnet. Det kommer til å bli viktig.

Penger som sprøytes inn i bedriftene som sliter er litt som å «pisse i buksa», det holder på varmen en kort stund. Så blir det iskaldt igjen og kanskje enda verre.

Ingen har svaret på hvor lenge krisen vil vare. Ingen har svaret på om, og når turistene kommer tilbake. Ingen vet heller hvor mange bedrifter som faktisk overlever denne alvorlige krisen.

Imens må vi passe på å tenke lokalt, handle lokalt, være nære selv om vi må holde avstand. Være sammen med noen få, og bry oss om hverandre. Det er mange som har det vanskelig og som ikke ser noe lys i enden av tunnelen, eller vet når ting vil bedre seg.

Hver enkelt av oss har også et stort ansvar for å respektere Regjeringens til en hver tid gjeldende smitteverntiltak. Det er den viktigste jobben vi gjør nå de neste ukene.

Powered by Labrador CMS