Leder:

Mens julefreden senker seg

Når Svalbardpostens juleavis sendes i trykken, er en ny desemberstorm på vei.

Publisert

Vi vet ikke hvor hardt den vil ramme byen denne gangen, men byen har vært hardt prøvet de siste årene. Rundt ti prosent av folket i byen er evakuert. Når stillheten legger seg som en klam hånd rundt den lille byen, går tankene tilbake til skredkatastrofen for to år siden, på nøyaktig samme dag, 19. desember. To mistet livet og elleve spisshus ble tatt av skredet. Hendelsen har laget dype sår i Longyearby-samfunnet. Den ventede stormen er tatt på største alvor og det er lagt inn store marginer for sikkerhets skyld. Dette er vinterens første evakuering, men det er like vanskelig for de som må flytte fra hjemmene sine rett før julen setter inn. Selv om de fleste bor hos venner eller kjente, vet de ikke hvor lenge det vil vare denne gangen. Ingen kan svare på om de får flytte hjem til jul. En situasjon med stadige evakueringer er helt uholdbar for de som blir rammet, det må komme penger til sikring og vilje til handling.

Siste året har vært et år som vil skrive seg inn i historien på mer enn en måte. Flere ulykker har rammet dette lille samfunnet.Allerede i februar gikk et nytt skred i Lia. Denne gangen gikk det heldigvis ingen liv, men flere familier ble rammet da skredet ødela hjemmene deres. I april gikk et russisk skuterfølge gjennom isen og en av guidene døde på sykehuset i Tromsø noen uker senere. I oktober styrtet et russisk helikopter rett utenfor Barentsburg og åtte mennesker mistet livet, en stor ulykke som rammet alle hardt igjen. Å bo på Svalbard er forbundet med både risiko og farer. Naturen er krevende og uforutsigbar. Stadig varmere og våtere klima gir samfunnet mange nye utfordringer.

En annen sak som har preget Longyearbyen dette året, er regjeringens forslag om å avvikle kulldriften i Svea og Lunckefjell. Lobbyvirksomhet med besøk på Stortinget og fakkeltog i byen har ikke rokket regjeringens beslutning. Dermed går det mot slutten for mer enn 100 års gruvehistorie for Store Norske på Svalbard. Det viktigste og det som må prioriteres aller først nå er sikring av byen. Det må være trygt for byens befolkning å bo i egne hus. Det er også en rekke andre tiltak som må på plass. Strøm og kritisk infrastrukter som vei, havn, avfallsanlegg og sikker vannforsyning må vi ha for å sikre familiesamfunnet videre.

Ta ekstra godt vare på hverandre i juletiden. God jul til alle.

Powered by Labrador CMS