Må unngå forskjellsbehandling

Longyearbyen lokalstyre sin planavdeling har skapt flere store overskrifter de siste månedene.

Teknisk Utvalg mente gebyret som LL har gitt til LNS Spitsbergen er gitt urettmessig.
Publisert

Vi har de siste årene fått ørene tutet fulle av at det er viktig med ny næring og næringsutvikling i byen vår. Innovasjon Norge har hatt både eget kontor her og øremerkete penger til innovasjon og nyskaping.

Stor bolignød etter snøskredene i 2015 og 2017 har også ført til ekstra boligbygging. En rekke hus har blitt ubeboelige på grunn av økende skredfare. Nye boliger popper derfor opp flere steder i byen både i privat og statlig regi. Arbeidet med å sette opp nye boliger må være effektivt og ikke ta altfor lang tid. Her har Longyearbyen lokalstyre (LL) sin planavdeling en viktig jobb med å legge til rette for tiltakshaverne.

I dagens avis kan du lese om at politikerne går til frontalangrep på administrasjonen etter at de bøtela entreprenørselskapet LNS Spitsbergen tidligere i år. LL mener de ga en rettmessig bot på 25.000 kroner til LNSS for ikke å ha innhentet igangsettingstillatelse på et tiltak på Elvesletta før de «begynte» arbeidet. LNSS har klaget på gebyret og sier at de bare mellomlagret modulene i påvente av tillatelsen.

De mener at de har blitt utsatt for forskjellsbehandling og at når LL selv har stått som tiltakshaver så har de tillatt lignende oppbevaring av byggematerialer på tomta som er under utbygging.

I tirsdagens møte i Teknisk Utvalg fikk klager LNSS fullt medhold av politikerne. Saken føyer seg inn i rekken av saker der LL sin plan- og bygningsavdeling ser ut til å ha tatt snarveier der de selv har vært involvert i byggingen. Vi vet selvfølgelig ikke hva som foregår bak veggene på Næringsbygget, men vi mener at det skal være likebehandling av alle aktører som opererer i det samme markedet enten det er i statlig, kommunal eller privat regi. Det gjelder både tiden det tar for behandling av søknader og selve byggeprosessen.

Vi har de siste månedene sett overskrifter i Svalbardposten som «Glemte byggetillatelse: – En situasjon vi gjerne skulle vært foruten», «LL varsler gebyr – til LL fra LL», «LL frikjenner LL», «Naboklagen avvist» om byggene i Gruvedalen som ble 2,4 meter høyere enn først meldt. Vi ser heller ikke bort fra at revylaget her har fått noen gode ideer og poenger til neste års revy.

Kommet for å bli

Høsten er her, og for tredje året på rad får innbyggerne i Longyearbyen gleden av å møte kjente og mindre kjente forfattere. I år er de fleste arrangementene gratis og åpne for publikum. Skole- og barnehagebarna får også møte ekte forfattere. Det er mulig fordi festivalen har fått god støtte fra lokalt næringsliv samt at nasjonalbiblioteket har tilgodesett Longyearbyen med en god slant i forbindelse med at de har fått en bevilgning på 30 millioner kroner som skal drysses utover landet i «Bokåret 2019». Litteraturfestivalen har vokst seg større og større og har virkelig kommet for å bli. Takk til alle som bidrar og står på enten som frivillig eller på andre måter.

Powered by Labrador CMS