Må få konsekvenser

Vi blir overrasket hvis departementet og rederiene ikke har tatt lærdom av havariet.

Publisert

Redningsaksjonen i Hinlopenstretet i romjulen gikk heldigvis bra. 14 mennesker ble reddet etter at båten havarerte. Helikopterpiloter, anestesilege og redningsmannskap gjennomførte en svært krevende redningsoperasjon helt på kanten av det som er mulig. Det viser rapporten som nylig er offentliggjort. (Se sak side 4, 5,og 6).
I totalt mørke og under svært krevende værforhold klarte mannskapene å lokalisere båten og heise alle trygt om bord i de to helikoptrene som var på stedet. Alle kunne returnere til Longyearbyen uten alvorlige skader. Rutinerte flygere som er vant til å fly under arktiske forhold og hyppige øvelser bidro til at aksjonen ble vellykket.
Når Svalbardposten spør Justisdepartementet om ulykken vil få konsekvenser er de lite konkrete, men svarer at de vil vurdere forebyggende tiltak. Sysselmannens båt «Polarsyssel» har fått utvidet seilingstid i år og skal være i Longyearbyen hele året, men den hadde uansett vært et døgns seilas unna hvis værforholdene hadde vært for dårlige for helikoptertrafikk. Det kunne blitt skjebnesvangert.
Mens resten av Norge feiret jul og fortærte juleribbe i sine varme stuer foregikk den dramatiske aksjonen. Mange stilte seg nok spørsmålet om hva en reketråler gjorde i totalmørke og i så krevende farvann nesten så langt nord man kan komme, med et mannskap som hadde en snittalder på under 30 år. Tilfeldighetene gjorde at nettopp denne båten og mannskapet tidligere hadde øvd på evakuering i Isfjorden, det var kanskje en av suksessfaktorene.
Hinlopenstretet er et naturreservat med svært strenge restriksjoner på land. Foreløpig er det fritt fram å operere til sjøs selv om det også kan få uante konsekvenser for naturen og dyrelivet. En redningsaksjon som denne setter også redningsmannskaper og utstyr på hard prøve. Vi mener fiske og annen ferdsel til sjøs i dette området må begrenses slik at vi ikke får en katastrofe. Muligheten for et dystert og fatalt utfall på en lignende redningsoperasjon så langt nord i totalmørke er altfor stor.
Ettersom temperaturen i havet øker trekker også fiskeflåten lenger og lenger nordover. Vi vil komme til å se mye mer aktivitet i farvannene rundt Svalbard i fremtiden. Ekspedisjonsskip med inntil 200 passasjerer har også tillatelse til å gå rundt øyriket. Disse turene blir mer og mer populære og trafikken øker.
Rederiet og mannskapet hadde marginene på sin side denne gangen. Vi blir overrasket hvis departementet og rederiene ikke har tatt lærdom av havariet. Det ble uansett en svært dyr lærepenge, men som heldigvis ikke krevde menneskeliv denne gangen.

Sommeren kommer

Etter det tradisjonen sier så er det først når Stetten går at sommeren kommer til Longyearbyen. Men i helgen var det i alle fall sommerlige temperaturer helt opp mot 16 grader. Det ble ikke rekordvarmt , men vi som er igjen i byen hadde noen fine dager.

Powered by Labrador CMS