Leder:

Må få fart på energidebatten

Å være miljøbevisst og spare strøm skal både lønne seg og belønnes.

Publisert

Det eneste som er sikkert er at alt er usikkert når det gjelder fremtidige energiløsninger for Longyearbyen. Rapporten «Alternativer for framtidig energiforsyning på Svalbard» ble lagt fram i juli på bestilling fra Olje- og energidepartementet. Den kommer med en anbefaling om et fremtidig gasskraftverk i kombinasjon med andre energikilder.

Ikke mye har skjedd siden.

Alternativene som listes opp i rapporten som er utarbeidet av Multiconsult og THEMA consulting group som mulige løsninger i tillegg til gasskraftverk er strømførende sjøkabel fra fastlandet, biokull, solceller, pelletsverk, vindmøller og CO2-lagring.

Svalbardposten har publisert mange saker om flere store aktører i byen som har satset stort på solceller, blant annet Avinor.

I dagens avis skriver vi om driftsingeniør Rasmus Bøckmann i Longyearbyen lokalstyre sin bekymring for denne utviklingen. Det begrunner han med at når strømproduksjonen går ned så utløser det problemer på fjernvarmesiden. (Se sak side 6).

Hvis det går så langt som at solceller og vindkraftturbinder må forbys er det først og fremst veldig trist, og som lokalstyrelederen sier «en falitterklæring». Å være miljøbevisst og spare strøm skal både lønne seg og belønnes. Det viser bare at det haster med å finne nye løsninger og tilpasninger de neste årene.

Å innføre Enøk-tiltak og et prissystem som tar betalt for faktisk bruk av fjernvarme og ikke basert på areal er nødvendig å innføre med det første.

Ifølge Svalbardmeldingen skal kritisk infrastruktur være på offentlige hender også i fremtiden. LL har derfor en svært viktig rolle og sitter på mye lokal kunnskap om dagens energiløsning og hva som er mulig å få til på kort sikt.

Men like viktig er en aktiv debatt både på lokalt og rikspolitisk nivå der fremtidig energi blir diskutert. Det haster å komme i gang med en helhetlig plan med innfasing av fornybar energi på en fornuftig og bærekraftig måte.

Imponerte med forestilling

Ett av høstens store høydepunkt er kulturskolens forestilling på kulturhuset. 80 elever fra kulturskolen og Svalnardo hadde en flott forestilling sist torsdag. I oppsetningen fortalte de historien om da dyrene fra «Jungelboken» kommer til Svalbard. Fortellingen var både lun med god humor og inneholdt også en stor porsjon alvor. Klimaendringene er noe som opptar både store og små. Elevene fikk vist fram mye av det de har lært under dyktig ledelse av lærere og instruktører.

Noe som er helt sikkert, er at her var det mange talenter vi kommer til å se på scenen de neste årene.

Powered by Labrador CMS