Kultur er viktig

Vi må ta ekstra godt vare på hverandre og fellesskapene denne vinteren.

Ukens leder fra redaktør Hilde Røsvik.
Publisert

Mørket kommer nærmere og nærmere for hver dag. Sakte, men sikkert trekkes gardinene for dag etter dag, og vi sitter til slutt omsluttet av mørket. Vi tenner lys og trekker innendørs. Mørket trenger ikke å være negativt. Mørketiden her på 78 grader nord rommer så mye.

Om litt over to uker, 25. oktober, er det den siste dagen med dagslys og vi går inn i det som heter alminnelig tussmørke. Fra 12. november kommer polarnatt, når solen er seks grader under horisonten. Den varer fram til 29. januar. Da er det bare månen og nordlyset som lyser opp på himmelen. På dager uten månelys ser vi en gang ikke fjellene som omringer byen.

Det er ekstra godt å se Hiorthfjellet bade i sol og bare la dette bildet feste seg til netthinnen i disse dager. Vi vet det er der og at det dukker opp igjen når vinter går mot vår igjen. Den 15. februar kommer dagslyset gradvis tilbake og vi ser fram til 8. mars når solen kaster sine første stråler over Larsbreen og inn på den gamle sykehustrappa. Da har vi en god grunn til å feire både lyset og solen og livet!

I dagens avis kommer helsesøster med noen gode råd til oss. Hun oppfordrer til aktivitet og faste rutiner gjennom mørketiden. Det er kanskje ekstra viktig i år når så mye annet er annerledes. Vi er vant til mye inneaktivitet med kulturtilbud og sosiale sammenkomster i vintermånedene. Det skal vi også ha i år, men alt blir i litt mindre skala og i mer kontrollerte former. Det blir heller ikke så mye som det vanligvis er. Mange er fremdeles permittert og har mindre å rutte med til å gå ut på festligheter. Det må vi også huske på. Den lille byen og de felleskapene vi har her blir kanskje viktigere enn vi tror gjennom denne spesielle vinteren.

10. oktober skal verdensdagen for psykisk helse også markeres i Longyearbyen. Årets hovedbudskap er «Spør mer». Det er et fint utgangspunkt for å opprette kontakt med nye som har kommet til byen eller andre som trenger en god prat. Det er mye som kan løses opp i over en god kopp te.

Vi har fremdeles ingen fast psykologtjeneste i byen, men muligheter for å få hjelp på Skype finnes. UNN Longyearbyen sykehus og Longyearbyen lokalstyre har jobbet frem en modell på en mulig løsning for psykologtjeneste på Svalbard. Det jobbes akkurat nå med finansiering av stillingen i forbindelse med budsjettarbeidet for 2021 i UNN.

Hjemmekontor og nedstenging av skoler og barnehager gjorde våren vanskelig, og for mange av de som bor alene ble det en stille tid uten de vanlige fellesskapene. Felles møteplasser blir derfor ekstra viktige fremover.

Ølfestivalen, bluesen og kunstpause blir det ingenting av denne høsten. Vi må også regne med at det blir færre arrangement neste år. Vi skulle selvfølgelig ønske oss at arrangementene i størst mulig grad blir gjennomført, men i mindre skala. Kultur og idrett er svært viktige trivselsfaktorer og betyr mye for oss alle, kanskje mer enn vi aner.

Powered by Labrador CMS