Ukens leder:

Kritikkverdig

Isbjørnhendelsene i jule- og nyttårshelgen og i januar fikk flere tragiske utfall, med to døde isbjørner etter Sysselmannen og Norsk Polarinstitutts inngripen.

Redaktør i Svalbardposten, Hilde Røsvik.
Publisert

Flere isbjørner trakk inn til sentrum av byen trolig på jakt etter mat og opplevelser. De vandret rundt i gatene ved flere anledninger, men ble jaget ut igjen. En isbjørn ble skutt i Hanaskogdalen nyttårsaften. En måned senere ble en ungbjørn forsøkt fraktet vekk fra Longyearbyen i helikopter etter flere timers jaging. Denne døde under transporten.

Det er Sysselmannen som har det overordnete ansvaret for å beskytte byen når det oppstår fare for liv. Sammen med isbjørnfaglig kompetanse fra Norsk Polarinstitutt (NP) har de de siste årene jaget bjørnene vekk fra byen eller hvis det har vært problembjørner som kommer tilbake gang på gang, bedøvd dem og fraktet dem av gårde til Øst-Spitsbergen. Langt vekk fra bosetningene.

Vest-Spitsbergen har flere lokale bjørner enn tidligere og isbjørneksperter tror også at det vil bli flere isbjørnmøter framover. De ser heller ikke bort fra at det blir flere bjørner som trekker inn mot bebyggelsen. Ute i felt har den enkelte ansvar for å ha isbjørnbeskyttelse og være oppmerksom på faren.

Uansett er det viktig at vi som bor i byen kan føle en trygghet når vi beveger oss inne i bysentrum. Vi bekymrer oss spesielt for barna som går til skolen tidlig om morgenen, og folk som går hjem fra jobb på morgenkvisten i en sovende by. Spesielt i mørketida når det er dårlig sikt og bjørnen kan komme fort på. Og marginene er små.

I dagens avis bruker vi mye plass på kritikken fra Mattilsynet som har kommet i etterkant av at en ungbjørn døde som følge av jaging og bedøvelse.

Veterinærer har lenge ment at det er helt nødvendig med deres ekspertise når isbjørner skal immobiliseres og fraktes bort. Sysselmannen har lent seg på den isbjørnfaglige kompetansen hos NP og har ikke bedt om hjelp fra veterinærene, selv om de nå har en vakttjeneste lokalt og ønsker å være med på å sikre trygg transport av dyrene under medisinsk overvåkning.

Sysselmannen selv sier de strekker seg langt for ikke å avlive isbjørner som er en fredet art. Det er derfor vanskelig å forstå at de ikke benytter seg av veterinærene som kan sikre dyret på den beste måten.

Det er synd at det først kommer en reaksjon når et dyr dør under transport. Mattilsynet har selv tatt initiativ til å utarbeide en veileder, dette kom hverken fra Sysselmannen eller NP.

Uansett erfaring eller lang kompetanse så har det gått galt denne gangen. Det er begått feil som har ført til at bjørnen døde. La oss håpe at hendelsen fører til bedre prosedyrer som gjør at vi unngår en ny tragisk utgang for bjørnen neste gang den skal fraktes vekk.

Powered by Labrador CMS