Ukens leder:

Klima utfordrer

Byen vår er i rask endring. Samtidig som rivingen pågår i Lia er det stor byggeaktivitet på Elvesletta.

Peling må gjøres helt ned til fast fjell. Det fordyrer grunnarbeidet betydelig for nye byggeprosjekter. Dette er tomta der studentboligene skal bygges.
Publisert

To store byggeprosjekter vil prege sentrum de neste årene.

Kilometervis med peling skal gjennomføres før byggingen av 219 studentboliger går i gang for alvor. Etter planen skal de stå ferdige høsten 2021. Nabolaget må forberede seg på en støyete tid. Lyden av peling kommer vi til å høre i alle fall de neste tre månedene hvis alt går etter planen. 208 stålpeler på til sammen 5,5 kilometer skal borres ned til fast grunn på mellom 25 til 28 meter.

Samtidig bygges det fire nye boligblokker med 75 nye leiligheter på nabotomta. Den store byggeaktiviteten gjenspeiler behovet for å bygge trygge boliger i skredsikkert område. For å sikre at husene står sikkert selv om permafrosten tiner er det nødvendig å bruke stålpeler og borre helt ned til fast fjell. Det er ikke lenger sikkert nok å bruke ubehandlet tre og borre fire til fem meter ned i permafrosten. Klimaendringene har ført til store ekstra kostnader for entreprenørene i grunnarbeidet.

Mer nedbør, høyere temperaturer og permafrost som tiner har gitt byen store utfordringer og kostnader.

Kaster man et blikk opp mot Lia og Sukkertoppen ser man støtteforbygningene som skal stoppe skredbanene inn mot bebyggelsen. Her kommer det både voll og ytterligere installasjoner for å forebygge en ny skredkatastrofe. Dette er tydelige visuelle arr byen er påført etter sårene som aldri vil gro.

All bygging framover må tilpasses klimaet og det som kan skje.

Nylig har vi hørt om et gedigent jordskred i Alta som tok med seg et helt nabolag og flom i Finnmark. Verden og været er ikke helt som før. Det er både våtere, villere og mer uforutsigbart over hele kloden. Og her i Høy-Arktis skjer endringene først. Mens isen smelter her ser vi konsekvensene i andre deler av verden.

De porøse fjellmassene, den mektige og sterke Longyearelva, jord, sørpe- og snøskredfare er viktige faktorer som må med i vurderingene når nye byggeprosjekter skal planlegges. Alt som skal bygges for framtida må tilpasses det nye klimaet og det vi enda ikke vet alt om.

Den store byggeaktiviteten gir mange arbeidsplasser og er bra både for økonomien, næringslivet og ikke minst så vil den bedre boligsituasjonen betraktelig. Etter en langvarig boligkrise der det til tider var helt umulig å skaffe bolig til nye arbeidstagere er alt snudd på hodet, i alle fall for en stund.

Forhåpentligvis får vi nok jobber til de som ønsker å bo og bidra i dette samfunnet etter hvert som situasjonen rundt koronapandemien normaliserer seg. Akkurat i skrivende stund virker alt ganske usikkert og uforutsigbart. Vi får bare håpe at folk får tilbake jobbene sine.

Byggeaktiviteten er i alle fall bra for sysselsettingen og aktiviteten i byen.

Powered by Labrador CMS