Kommentar:

Hvordan kvele et samfunn

Igjen blir Svalbard glemt når landet skal gjenåpnes.

Redaktør i Svalbardposten, Børre Haugli.
Publisert

Det er som en klo som hogger tak i halsen hver gang en statsråd går på scenen under en presskonferanse i Oslo og skal fortelle gledelige nyheter om gjenåpningen av samfunnet. For det finnes ingen gledelige nyheter for dette samfunnet. Det er den samme kloa som holder reiselivet og hele samfunnet i Longyearbyen på torturbenken når de nok en gang skyver Svalbard og folk her ut i det ytterste mørket.

Under onsdagens pressekonferanse om steg to i gjenåpningsplanen ble ikke Svalbard nevnt, selv om Helse- og omsorgsminister Bent Høie oppfordrer folk til å feriere i Norge. Selv om Svalbard er en del av Norge blir vi holdt utenfor når de ikke letter på testkravene eller opphever kapasitetsbegrensningene. Overnattingsstedene på Svalbard kan ikke ta imot mer enn henholdsvis 60 og 70 prosent av totalkapasitet.

Men det er testregimet som er det største hindret for at folk bestiller reise til Svalbard. Det er mange som ønsker seg opp til 78 grader nord. Ifølge en undersøkelse fra Innovasjon Norge har seks prosent av nordmenn Svalbard på topp på sin reisemålønskeliste. En familie kan fort ende opp med 5-6000 kroner i ekstra kostnader på grunn av testkravene. Er flyet forsinket øker dette betraktelig.

I serien elendige svar fra Helse- og omsorgsdepartementet fortsatte det i samme stil onsdag. Svalbardposten sendt to spørsmål til departementet før pressekonferansen. Ingen av dem ble besvart, men sendt videre til kommunikasjonsavdelingen. Det er for deprimerende å fortelle i sin helhet hva som ble svart, men her er litt av tåkepraten: «. . .Det er gledelig at så mange nå er vaksinert på Svalbard. Vaksinene beskytter mot sykdom og reduserer smitte. Det er bra at vi har høy oppslutning om vaksinasjonstilbudet. . .» Er det ingen som forstår hvor unyttig slike svar er? De klarer ikke engang å tidfeste, eller si noe om hva vaksinesertifikatet skal brukes til, bortsett fra at det skal gi lettelser for de vaksinerte. Hvilke lettelser?

Smittevernlege Knut Selmer har hele tiden sagt at hvis vi skal opprettholde tiltak og forbud, skal man alltid ha gode faglige begrunnelser. Disse begrunnelsene finnes ikke i dag. Snart er 90 prosent av befolkningen i Longyearbyen vaksinert. Det har ikke vært kjente koronatilfeller her, og nå er det nesten umulig at Svalbard skal oppleve et smitteutbrudd. Ut ifra et beredskapshensyn har vi fått mange vaksinedoser for å beskytte befolkningen. Derfor er det vanskelig å forstå hvorfor Svalbard ikke blir nevnt når landet skal åpnes igjen.

Det reiselivet og næringslivet trenger er forståelse for hvor vanskelig situasjonen er, de trenger datoer, de trenger å kunne se inn i framtiden med håp om at de skal kunne overleve. Nå er løpet kjørt for juni. Usikkerheten som departement og helsebyråkrater sprer, fester seg hos potensielle reisende til Svalbard. Ingen bestiller reise hit dagen før. Det krever forberedelser og planlegging for å få maksimalt utbytte av en reise til Longyearbyen.

Kloa strammer seg rundt halsen og er i ferd med å kvele samfunnet. Men vi kan ikke gi opp. Eller som turistsjef, Ronny Brunvoll sier til Svalbardposten: – Vi kan ikke gi opp. Vi må satse på å få de i konkret tale, om ikke annet. Og ikke bare få til svar at de skal vurdere tidspunkt, sier han.

Powered by Labrador CMS