Ukens leder:

Hele lokalsamfunnet balanserer på en knivsegg

Den siste uken kan vi glede oss over at vi sakte, men sikkert får ta noe av hverdagen tilbake etter at byen stengte ned 12. mars.

Her drar de siste turistene fra Svalbard. Det blir veldig lenge til vi er tilbake til mer normale tilstander. I mellomtiden blir det en tøff tid, spesielt for reiselivsbedriftene, men også for andre.
Publisert

Barnehage, skole og helse og velvære er delvis i gang igjen, heldigvis.

Det har vært svært krevende uker både for arbeidstakere, bedriftsledere og familiene med hjemmeskole, jobb og hjemmebarnehage. En delvis gjenåpning av barnehage og barnetrinnet er første steg på en normalisering. Ikke bare her, men i hele landet.

Nå blir det spennende å se hvordan dette påvirker smittesituasjonen. Så langt har vi ikke kjent koronasmitte på Svalbard. Streng kontroll av innkommende besøkende og fastboende etterfulgt av karantene så langt har holdt smitten unna. I tillegg har smittevernreglene blitt innarbeidet over alt.

14 dagers karantene for alle som kommer til Svalbard er foreløpig bestemt frem til 1. mai når avisa går i trykken. På fastlandet ble hytteforbudet opphevet forrige uke og nordmenn kan dermed bevege seg fritt mellom kommuner. Svalbard er ikke en del av disse bestemmelsene.

Det er Sysselmannen som etter anbefalinger og samråd med smittevernlegen og Longyearbyen lokalstyre beslutter karantenereglementet. De har to hensyn å ta; 1: beredskap og folkehelse, og 2: næringsliv og lokalsamfunn.

Longyearbyen har et svært begrenset helsevesen med bare akuttberedskap. Sykehuset er ikke dimensjonert for å håndtere smittede personer. Det foreligger derfor planer om isolasjon og nedsending av personer som er smittet med umiddelbar virkning.

Næringslivet og spesielt reiselivet er svært sterkt rammet av krisen uten en eneste turist i byen. Alle hotellene er stengt og bedriftene blør. Det er et sterkt politisk press for å åpne opp for innreise av norske turister slik at ikke hele sommersesongen går tapt. Det kan i verste fall bety konkurser og katastrofe for mange bedrifter. Regjeringen sin kompensasjonsordning gir noe økonomisk støtte, men bare ut mai måned.

Hele lokalsamfunnet balanserer på en knivsegg der de beslutninger som tas de neste dagene kan bety liv eller død for veldig mange av bedriftene. Uansett må det være mulig å gi mer forutsigbarhet for når samfunnet kan åpnes opp for besøkende. Det er stor forskjell på om det skjer i juli eller oktober. Som konsernsjefen i Hurtigruten sier til Svalbardposten så er det ingen som bestiller dagen før de skal reise på ferie. Det er i disse dager planene legges, derfor er det så viktig å få et mest mulig tydelig svar.

Når vi åpner opp må rutiner og prosedyrer for smittede personer være klare. Covid-19 kommer også hit, det er i alle fall helt sikkert. Hvis vi skal vente til en vaksine er klar, er det mest sannsynlig for sent.

Powered by Labrador CMS