Frøhvelv til besvær

Neste år er det ti år siden Svalbard Globale frøhvelv feiret åpningen. Siden den gang har frølageret med den karakteristiske inngangsportalen i betong fått veldig mye internasjonal oppmerksomhet.

Publisert

Frøhvelvet er etablert slik at verdens genbanker kan oppbevare sikkerhetskopier av frøsamlingene sine og sikre at ikke enkelte mat- eller nytteplanter utryddes i lokale eller globale katastrofer som krig, terrorisme eller naturkatastrofer.

Genbanken har allerede vist at den er svært viktig. Frøporsjonene som ble hentet ut fra hvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kom tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring i februar i år. Fjellanlegget er sprengt inn i permafrosten og skulle være designet for evig levetid da det ble bygget. Statsbygg var byggherre og eier i dag anlegget. De har ansvar for vedlikehold og drift. Frøhvelvet er bygget av Leonhard Nilsen & Sønner. Arkitekt var Peter W. Söderman i Barlindhaug Consult AS.

På Mat- og landbruksdepartementet sine nettsider står det: «Selve bygget er laget for nærmest uendelig levetid. Ved å bygge det 130 meter inn i fjellet og 130 meter over havflaten er anlegget robust mot sikkerhetstrusler og klimaendringer». Lenken til siden «Les mer om selve bygget og byggeprosessen» er fjernet. På departementets nettside om frøhvelvet står det: «Anlegget skal kunne stå imot alle typer klimaendringer. Elektrisitet holder innetemperaturen på minus 18 grader. Skulle strømmen svikte, vil permafrosten holde anlegget kaldt.»

Mer regn og høyere middeltemperaturer har gitt Statsbygg store utfordringer med bygningskonstruksjonen. Vann har til tider trengt inn i adkomstunnelen til anlegget. En trafokiosk som avga for mye varme ble flyttet ut fra inngangspartiet i fjor. Problemene med vanninntrenging har vært godt nyhetsstoff over hele verden. Mange er opptatt av hvordan frøene blir tatt vare på for fremtiden. Det er viktig at Statsbygg nå tar grep. De investerer 37 millioner kroner i grøftegraving, en vanntett vegg og en omfattende utredning for å få bukt med problemene. Mest sannsynlig må hele inngangspartiet rekonstrueres eller bygges om for å unngå vanninntrenging. Den kostnaden kommer i tillegg. Den store pengesummen som nå blir lagt i potten for å rette opp problemene viser at det står om både troverdighet og prestisje.

Powered by Labrador CMS