Kommentar:

Fastlands-sjokket

Det er mange grunner til å ta et avbrekk fra Svalbard.

Idyll: Sommeren på fastlandet kan arte seg som denne idyllen på Vikane ved Hankøsundet. Det er stor kontrast til sommeren på Svalbard.
Publisert

Longyearbyen tømmes for fastboende i juli. Noen må være tilbake å sørge for at verden går videre, at infrastrukturen og beredskapen fungerer, at turistene blir tatt vare på og at søpla blir sortert. Nå reiser ikke folk til Syden, de reiser til fastlands-Norge og får kjært tiltrengt varme inn i kroppen. Og kontrastene mellom åtte grader og sur vind og 30 grader, hvitvin, sene utekvelder, svette T-skjorter, vått badetøy og det late liv. Å legge ut på korte og lange fotturer uten å tenke på våpen, sikkerhet og isbjørn. Det kan være godt å ta en pause fra alltid å tenke på risikominimering.

Å reise til Tromsø kan virke som en storbyferie, og allerede på flyplassen kan det enkelte dager føles som å gå ut av flyet ved Middelhavet. Å komme til Oslo er som å komme til en verdensmetropol – med storbylukt, travle mennesker, livsfarlige sparkesykler og utepils på Teddys i Brugata. Det er en verden av kontraster – og når du kan trekke inn lukta av nyslått gress føles det som du er på en helt annen planet – i alle fall langt borte fra tørre og luktfrie Svalbard. Det kjølige draget i lufta blir skiftet ut med varm sommerbris, bortsett fra en normalsommer i Nord-Norge. Der kan været fort være av samme karakter som på Svalbard. I fjor måtte folk ta fram shortsen og bikinien da temperaturen steg til over 20 grader flere dager på rad i Longyearbyen. Foxfonna smeltet i stort tempo og satte Gruve 7 under vann. Permafrosten tinte og dyrelivet undret på om det hadde tatt feil av breddegraden. Hvor mange somre tåler Svalbard før hele økosystemet kommer i ubalanse, breene smelter bort og naturen forandrer seg ytterligere?

Begrepet ferie er at man har fri fra arbeid flere dager på rad. Opprinnelig kommer ordet fra latin og betyr festdager. Store Norske leksikon definerer ferie slik: Ferie kaltes opprinnelig ved læreanstalter de tidsperioder da arbeidet hvilte. Skolene i middelalderen holdt ikke ordinære ferier, men undervisningsåret ved universitetene, som fulgte kirkeåret, var delt i terminer eller semestre med friperioder mellom (jfr. sv. semester, 'ferie')(...) På 1500- og 1600-tallet ble det lovbestemt, med sitt nåværende formål, å gi lærere og elever en hvile i arbeidet; den ble først innført i de høyere skoler, senere i folkeskolen.

Ferie fra Svalbard er like mye et avbrekk fra den evigvarende sola som svirrer rundt på himmelen, som det er et avbrekk fra det totale mørket om vinteren. Å oppleve at sola går ned og mørket sakte siger inn, kan merkelig nok oppleves som en befrielse på sommeren i sør. Selv hvis du er i Nord-Norge er midnattssola mer behagelig – du ser at det skarpe dagslyset visner litt, mens det på Svalbard er like sterkt uansett tid på døgnet. Derfor er det å ha ferie fra Svalbard så mye mer enn bare et avbrekk fra arbeidet.

Det er godt å komme hjem til Longyearbyen. Intimiteten, folket og naturen blir du aldri lei, det sitter i kroppen og verden kan gå videre. Å vente på den vakre høsten og den fineste tiden å være på øya, vinteren.

Powered by Labrador CMS