Erfaringsoverføring er viktig

Åremål kan være formålstjenlig i noen få maktposisjoner, men i hovedsak bør den avskaffes.

Publisert

Svalbard vil alltid være spesiell og stå i en særstilling. Naturen og klimaet er svært utfordrende og kan sette både lokalsamfunn og enkeltpersoner på store prøvelser. Men mye erfaring er bygd opp gjennom den tiden det har vært fast bosetting her.

Fjellvettregel nummer fem, «Lytt til erfarne fjellfolk» kan like gjerne brukes her som på fastlandet. Det kan stilles spørsmål om kunnskap og erfaring som er bygd opp over mange år har blitt ført videre til de som kommer. Det er et ansvar både de som har vært her lenge og de som er nye må ta. Etter å ha sett BBC sin episode av «Life on the Edge», som omhandler skredet sist vinter, kan alle vi som ikke var her bare ane noe av dramatikken, sjokket og den påfølgende sorgen lokalsamfunnet og de som ble hardest rammet har gått igjennom. Vi vil aldri forstå det fullt ut. Det kan bare de som har erfart det.

DSB-rapporten som ble lagt fram sist uke gir en god oversikt over selve skredkatastrofen og redningsarbeidet. Den peker også på en rekke punkt som bør følges opp videre både når det gjelder skredforebygging og beredskapsarbeid. Det er bra at dette blir tatt tak i og det viser seg at det også var helt nødvendig, spesielt i forhold til ansvarsforhold når det gjelder skredsikring.

Viktigheten av erfaringsutveksling og erfaringsoverføring i Longyearbyen har mest sannsynlig vært undervurdert. Et samfunn med så stor utskifting som det er her har det åpenbart vært en utfordring å bringe informasjon videre når nye folk skal inn i betydningsfulle roller med stort samfunnsmessig ansvar. Dette er også ett av læringpunktene DSB-rapporten trekker fram, og noe både Longyearbyen lokalstyre og Sysselmannen må bli bedre på. Longyearbyen har en mye større naturlig utskifting enn tilsvarende kommuner på fastlandet. I fjor ble 24 prosent av befolkningen skiftet ut. Sysselmannen holder likevel fast på sin praksis med åremålsstillinger. Åremål kan være formålstjenlig i noen få maktposisjoner, men i hovedsak bør den avskaffes. Det er viktig at de som lager forvaltningsplaner, de som skal kjenne historien, kulturen og naturen får sitte i stillingene lenge nok til å opparbeide seg all kunnskapen som er nødvendig. Erfaring gir trygghet både til den som skal gjøre en best mulig jobb og for de som bor i byen.

Powered by Labrador CMS