Leder:

En forandret by

Det ligger i kortene at det aldri kommer opp nye bolighus der de rammede boligene sto.

Publisert

Lørdag den 19. desember vil for alltid være risset inn i historien på Svalbard. Det som skulle være en fin morgen, hvor folk ryddet etter snøstormen og senere snakket om været i det man møttes på butikken eller i kafeen, ble brått til et ragnarok. Ubarmhjertig og i stor fart kom tusentalls tonn med snø ned fjellsiden. Kreftene i flakskredet er enorme, og møtet med bygningene var katastrofalt. To umistelige ble revet vekk, Nikoline Røkenes (2) og Atle Kjartan Husby (42). Tilbake står familier, venner og et samfunn i dyp sorg.

Elleve hjem ble rasert, og mange mennesker ble rammet. Scenene som fulgte har vært rørende og imponerende. Folk har strømmet til for å hjelpe til, hjem har vært åpnet og folk har stått i kø for å vise sympati og medfølelse. Dette har vært Svalbard på sitt verste og samtidig beste, sier sokneprest Leif Magne Helgesen, som har hatt en sentral rolle i sorgprosessen og ritualene knyttet til tapene. Før jul gikk flere hundre mennesker rundt kisten til Husby. Lørdag er det et nytt, symbolsk farvel i Svalbard kirke. Denne gangen for lille Nikoline.

"Fordi det vanskelig kan tenkes at noen vil
føle seg trygg der i framtida med mindre
det er gjort inngrep i fjellsiden"

Et spørmål som nå melder seg er hva som skal, kan og bør skje i området der de elleve husene sto. Til NRK denne uka sa administasjonssjef Lars Ole Saugnes at det bør vurderes en ny bydel. Det ligger i kortene at det aldri kommer opp nye bolighus der de rammede boligene sto, både av hensyn til sikkerhet og fordi det vanskelig kan tenkes at noen vil føle seg trygg der i framtida med mindre det er gjort inngrep i fjellsiden som skal hindre snøen å rase. Det siste vil neppe bli gjennomført på grunn av Svalbardmiljøloven og det faktum at det er fredete kulturminner på Sukkertoppen. Dermed gjenstår det å bygge på andre steder.

Umiddelbart er det lett å tenke seg at det er egnede områder på Elvesletta, men på sikt holder jeg en knapp på området nedenfor Skjæringa ved Mary-Ann's Polarrigg. I dag er området dominert av lagerbygg, kontainere og rubbhaller, men dette er et område Longyearbyen lokalstyre allerede har signalisert at det ønsker å bruke til byutvidelse. I den samme planen heter det at anlegg og industri er ønsket ut til et framtidig anleggsområde ved Kullkaia og Hotellneset. Dette jobber allerede Store Norske Momentum med, og den fatale hendelsen kan – og bør – framskynde dette arbeidet.

Sikkerheten er uansett viktigst, og Longyearbyen er og blir forandret.

Powered by Labrador CMS