Eierskap og penger i spill

Nå må den norske stat kjenne sin besøkelsestid.

Dagens leder fra redaktør Hilde Røsvik.
Publisert

Børsmeldingen tirsdag kom kanskje ikke helt uventet. Hurtigruten Svalbard opplyser at dette har vært en aktuell sak i lengre tid og er ikke utslag av koronakrisen. Hurtigruten har likevel vært i hardt vær på flere fronter den siste tiden og ser etter mulige løsninger for sine likviditetsutfordringer.

I mai 2017 skrev Svalbardposten på lederplass: «Hurtigruten Svalbard viser at de har stor tro på fremtiden og turismen på Svalbard når de investerer 200 millioner kroner i Longyearbyen. Dette vil ganske sikkert også gi mange oppdrag til lokalt næringsliv, og i tillegg skape flere arbeidsplasser på sikt.»

Les hele lederen her: Spennende storsatsing i byen

Pengene ble brukt til en storstilt oppussing av flere av hotellene og et ekstra tilbygg på Polarhotellet, samt oppussing av IGP skuterbutikken. Fremtiden skulle bare vare i litt over tre år. Nå vurderer de å selge bygningsmassen og konsentrere seg om salg av opplevelser og aktiviteter. Som eiere flest vil de nok gå for den beste prisen og ikke ta hensyn til vedtatt politikk og svalbardpolitiske mål om norsk eierskap, norske arbeidsplasser og norsk suverenitet. Det er det den norske stat som må sørge for.

Les også: Hurtigruten satser stort

Kontakten Hurtigruten har hatt med Store Norske, statens eget svalbardpolitiske verktøy er interessant. Staten, i dette tilfellet Nærings og fiskeridepartementet står bak Store Norske som sterke eiere og kontrollerer så og si all grunn på Svalbard. Staten har dermed mulighet til å styre Svalbard med en variert verktøykasse.

Powered by Labrador CMS