Ukens leder:

– Dette blir ingen vanlig sommer

Da har evakueringsflyet gått. De norske skolebarna og deres foreldre har reist til fastlandet. Mange av de utenlandske fastboende blir igjen på øya.

Det blir ikke like mye liv og røre i byen denne sommeren.
Publisert

Men dette blir ikke noen helt vanlig sommer. Litt turister ser vi komme til byen, men ikke på langt nær slik det har vært de siste årene.

Reiselivsbedriftene skal kjempe seg gjennom de neste månedene med langt mindre inntekter enn de pleier. Fremdeles er mange permittert fra jobbene sine og noen har også mistet jobben eller valgt å reise herifra.

Fremtiden er usikker og mange frykter det verste. (Se sak side 4, 5 og 6 i dagens avis.) Koronakrisen har slått hardt ut i lille Longyearbyen. Noen er redd for at de kan miste livsverket sitt og sitte igjen med ingenting. Litt over fem millioner kroner er så langt delt ut i kontantstøtteordningen til bedriftene. Penger som kommer godt med for de som får, men som ikke gir noen som helst garanti for å hjelpe samfunnet gjennom krisen. Svikten som kom midt i høysesong har slått beina under de fleste og ordningen strekker seg ikke over lang nok tid så lenge det er så få turister som faktisk kommer.

Fra neste uke øker flyfrekvensen slik at vi får daglige flyvninger. Det hjelper noe, men vi har ingen garanti for at folk legger ferien hit. Det vil vise seg etterhvert.

Det var ventet flere enn 450 anløp til havna denne sommeren, med stort og smått. Kanskje kommer det noen ekspedisjonscruise med halvt belegg nå når det igjen har åpnet opp for kystcruise.

Smittevernregler begrenser kapasiteten på alle tilbud og gjør alt mye dyrere. Det er en tilleggsfaktor som gjør det vanskelig å drive lønnsomt.

Denne helgen gikk den midlertidige støtteordningen til tredjelandsborgerne ut. Hva som skjer videre med de som nå ikke har rett på dagpenger og vil stå helt uten inntekt er trist å tenke på. De fleste ønsker å bli her og prøver i det lengste å finne løsninger. Det er heller ikke lett å reise tilbake til hjemlandet som også er i krise etter koronapandemien slo til.

Akkurat nå virker det meningsløst å fortsette arbeidet med å utvide vernet av Svalbard. Nye omfattende verneplaner skal snart legges ut på høring. Å verne naturen mot offensiv bruk av reiselivsnæringen og fastboende virker ikke som god bruk av tid og ressurser mens hele næringen ligger med brukket rygg.

Det hadde vært bedre å samle seg om å tenke innovativt og alternativt til hvordan Svalbard og Longyearbyen skal klare seg fram til mars neste år. Hvordan kan vi få folk tilbake i arbeid? Og hvordan kan bedrifter samarbeide om løsninger?

«Når krybben er tom bites hestene» heter det. De neste månedene blir vanskelige. Vi må stå sammen og gjøre vårt beste. Alle rammes av krisen, også Svalbardposten.

Powered by Labrador CMS