Svalbardpakken

Det haster med å få pengene ut til bedriftene

Endelig er Svalbardpakken kommet. Mange bedrifter har ventet og håpet på at disse 25 millioner kronene skal bidra til at de klarer å holde hjulene i gang til den verste krisen er over.

Dagens leder fra redaktør Hilde Røsvik.
Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Pakken som er lagt frem er ikke en direkte innretning for å støtte bedriftene med faste utgifter eller omsetningstap. Pakken som er lagt frem er i tråd med innovasjons- og næringsstrategien som kom fra regjeringshold i fjor. Men den tilbyr ingen direktestøtte eller penger uten en god plan for hva pengene skal brukes til. Bedriftene får kort tid til å skissere hvordan de skal bruke penger til nyskaping og innovasjon. For de fleste vil det være problematisk når mange er permittert og driften går på et minimum av kostnader, mens de venter på at turistene skal komme tilbake og reiselivet sakte skal stables på bena igjen.

Ser vi et år tilbake var det ingen som kunne forestille seg at en pandemi skulle endre alt, og at byen plutselig skulle bli lammet på en slik måte vi nå ser. Ni medlemsbedrifter i destinasjonsselskapet Visit Svalbard har så langt enten lagt ned aktiviteten eller ser at de ikke lenger klarer å holde bedriften gående i påvente av støtteordninger eller at turisttrafikken skal ta seg opp igjen. De 25 millionene skal brukes til innovasjon og utvikling, og det er på mange måter et godt utgangspunkt i et lengre svalbardperspektiv. Hadde dette vært en pakke som ble lansert for et års tid siden hadde de fleste jublet høyt. Men om det er det bransjen trenger nå, samtidig som de sliter med å holde hodet over vannet, er heller usikkert. Situasjonen som har oppstått i kjølvannet av pandemien tvinger bedriftene uansett til å tenke nytt, og kanskje også innrette aktivitetene sine på en annen måte.

Det er ingen hemmelighet at spesielt den oversjøiske cruisetrafikken med en veldig stor turiststrøm i byen førte til en del kritikk og utfordringer lokalt. Med tungoljeforbudet som blir innført vil denne trafikken begrense seg veldig, og ekspedisjonscruisene får høyere miljøkrav til sine turer i farvannene rundt Svalbard. Det er også mye positivt i dette, og gir reiselivsnæringen mulighet til å justere kursen og tilpasse trafikken til det sårbare dyrelivet og naturen slik at både barn og barnebarn og barnebarns barn kan få gleden av besøke Svalbard i fremtiden.

Bedriftseierne Svalbardposten har snakket med (side 7) er glade for at det er Longyearbyen lokalstyre (LL) som skal forvalte pengene. De innehar lokalkompetanse og kjenner næringslivet og aktørene godt. Den største utfordringen blir å utarbeide gode prosjekter og planer som kan få støtte innen utgangen av desember. For at også de minste bedriftene med få ressurser skal få nok tid å utarbeide planer er det fornuftig å forlenge fristen, slik Visit Svalbard ber om, men heller ikke for lenge. Støtten må komme raskt på plass og være godt innrettet slik at den får ønsket effekt. Det er veldig tøft å holde bedriftene i gang uten mulighet for noe særlig inntekter. Faren er at det bare er de store selskapene med økonomiske muskler som klarer seg gjennom krisen. Men her blør alle og vi er avhengig av hverandre for å overleve krisen.

Svalbardpakken er velkommen og vil hjelpe, men pengene må ikke stoppe opp i planer og dokumentasjonskrav som blir for tøffe for de minste. Det har vi ikke råd til!

Powered by Labrador CMS