Leder:

– Det er urovekkende at så få har sagt ja

Kontinuitet og svalbardkompetanse er viktige kriterier i den politiske debatten.

Publisert

Det er urovekkende, men ikke en ukjent problematikk at bare tre av femten politikere har sagt ja til å stille til valg neste år. (Se sak side 4 , 5 og 6) Svalbardsamfunnet sliter med kontinuitet i politikken på lik linje som i forvaltningen. Det er særs viktig at noen med erfaring og historikk engasjerer seg videre, eller at nye med slik kompetanse slipper til. Politikerne har makt og påvirkningskraft til å styre lokalsamfunnet videre. Longyearbyen og resten av Svalbard er inne i en periode der endringer skjer raskt og der det er viktig å se de lange linjene, både bakover og fremover.

Alt for mange tenker at dette er det noen andre som må gjøre, istedenfor å tenke at det er viktig å bidra til å skape fremtiden. Sosiale medier har blitt en populær plass å utveksle meninger og holdninger. Ved å flytte debatten inn i politiske fora kan man i alle fall påvirke og til og med oppnå mer, men det er selvsagt mer forpliktende enn å kaste ut en påstand på facebook til underholdning og ergrelse.

De lokale politiske partiene har for alvor begynt arbeidet med program foran neste års lokalvalg. Fremskrittspartiet har et nyopprettet lokalparti og håper på å komme i posisjon. De legger kampen for fortsatt kulldrift i Svea og Lunckefjell bak seg og ønsker nå å se fremover. Miljøpartiet de grønne (MDG) mister en profilert politiker i Espen Klungseth Rotevatn. Ingen av de sittende medlemmene ønsker å bli med videre. Partiet kan likevel få en sterk kandidat i Pål Berg som ønsker å engasjere seg i partiet og vil stille til valg.

Flere politikere er i tenkeboksen. Mange av disse har lang fartstid på Svalbard og er sterke og viktige stemmer med mye verdifull erfaring.

Dagens lokalstyre har fem medlemmer fra Arbeiderpartiet, fem fra Høyre, tre fra Venstre og to fra MDG. Arbeiderpartiet har lokalstyreleder og Venstre har nestleder.

Etter en hard kamp om videre kulldrift i Svea og Lunckefjell har flere Arbeiderpartivelgere snudd ryggen til eget parti. Fremskrittspartiet kan komme til å få velgere både fra Arbeiderpartiet og Høyre og bli en joker i kampen om ny lokalstyreleder.

Kontinuitet og svalbardkompetanse er viktige kriterier i den politiske debatten og for de politiske valgene som skal gjøres de neste fire årene. Hvis alle som sitter i tenkeboksen går ut av politikken vil lokalsamfunnet være mange stemmer fattigere og lokalstyret kan komme til å ta veivalg som er korttenkt og ikke bygger på erfaring og kunnskap.

Powered by Labrador CMS