Ukens leder:
Det blir en utfordrende tid
Det er mange familier i byen som har kommet i en svært vanskelig økonomisk situasjon.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Ingen vet heller ikke hvor lang tid det kan ta før næringslivet begynner å rulle igjen. Mye tyder på at det kan ta lang tid, og kanskje blir hverdagen aldri helt den samme.
I vår uhøytidelige spørreundersøkelse denne uken spurte vi: «Når tror du hverdagen i Longyearbyen blir som før?»
700 personer har svart. 40 prosent tror det vil skje i løpet av to til tre år. Like mange tror at byen blir forandret for alltid, mens 20 prosent mener vi vil være tilbake til en normalsituasjon innen skolestart i august.
Det er i alle fall veldig mange som har jobbet intenst de siste ukene med koronatiltak, tilpassing til smittevernreglene og med å tilpasse bedriftens drift til en krevende situasjon både praktisk og økonomisk. I en så liten by der vi bor så tett på hverandre blir vi alle berørt på en eller annen måte.
Politikerne og Longyearbyen lokalstyre (LL) gjør også det de kan for å avhjelpe situasjonen.
Reduksjon i barnehageutgifter og iverksetting av ulike tiltak hjelper noe i et veldig kort perspektiv. Det er mer spennende og usikkert å tenke lenger fram i tid.
Hvordan vil Longyearbyen se ut når mørketiden siger på igjen, og hvordan står det til med oss som bor her? Hvor mange har forlatt øya?
Vi har et håp om at vi alle får en dato for oppheving av karanteneregimet senest denne uken. Det er viktig for bedriftene, spesielt reiselivsbedriftene som håper på å redde litt av sommersesongen med norske turister.
Det er også viktig for den enkelte å få en forutsigbarhet i forhold til å motta besøk og å kunne reise til fastlandet uten å havne i hjemmekarantene. Vi er etter hvert godt opplært i smittevernregler og slik må vi regne med å leve inntil det kommer en vaksine. I mellomtiden må prøve å få tilbake noe av den vanlige hverdagen der vi kan delta på mindre kulturarrangement og besøke hverandre. Kulturlivet er en stor og viktig del av det å bo i Longyearbyen, langt fra familie og venner på fastlandet.
Isolasjon og avstand til andre kan gå utover folkehelsa og trivselen hvis dette drar ut i tid.
Uansett så må vi feire 17. mai på en alternativ måte i år. Barnas dag blir ikke helt som vi pleier å feire den, men vi får alle gjøre vårt beste slik at dette likevel blir en fin dag. Det er i alle fall mange som har stått på for å gjøre det beste ut av denne festdagen.
Gratulerer med dagen fra oss i Svalbardposten!