Ukens leder:

Alt for makta

Mandag gikk det første lokalstyremøtet av stabelen uten de helt store diskusjonene.

FLERTALL: Arnt Vegar Jensen (Frp, t.v.) hilser på Kjetil Figenschou (H) i det første lokalstyremøtet etter valget. Stein-Ove Johannessen (H) sitter ved siden av. Frp og Høyre har et flertallssamarbeid med Arbeiderpartiet i det nye lokalstyret.
Publisert
Lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) på første lokalstyremøte etter valget.

Representantene fra Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet stilte i dressjakke og med nykjemma hår, klare til å ta fatt på fire nye år.

Svalbardposten har selvfølgelig ikke vært til stede da avtaler om samarbeid og politikk ble inngått mellom de tre partiene som skal styre. Lokalavisas rolle er å representere den vanlige mann eller dame i gata, eller i dette tilfellet; den vanlige velger. Vi skal stille de kritiske spørsmålene og være med på å belyse hvordan dette samarbeidet kom til.

At Arbeiderpartiet er enig innad i sin partigruppe om å samarbeide med Høyre og Frp er vi helt innforstått med. De hevder at posisjoner og kampen om å få lokalstyrelederen har kommet etter at de har blitt enig om en politisk plattform. Det stiller vi oss mer spørrende til. Det regner vi med at de som har gitt sin stemme til partiet som ligger lengst til venstre på skalaen, og som går til sengs med de to partiene som står lengst til høyre, også gjør.

At vi kaller dette et velgersvik står vi helt og holdent inne for. At de som er medlemmer av Arbeiderpartiet har godtatt og applauderer konstellasjonen tar vi til etterretning.

Høyrevelgerne står også mest sannsynlig igjen som et spørsmålstegn etter Høyres landing i Arbeiderpartiets seng. De har valgt å bryte sitt løfte om å sikre et borgerlig styre. I Høyres program proklamerer Kjetil Figenschou: «Jeg tør derfor å love at Høyre ikke vil bidra til å sette inn en lokalstyreleder fra Arbeiderpartiet.»Han har også vært Høyres forhandlingsleder. Avtalen de inngikk med Frp før valgresultatet var klart, stod tydeligvis mye sterkere enn valgløftet til velgerne. Leder i Høyre, Stein-Ove Johannessen, var også klar i forkant av valget på at de skulle være med på å sikre et borgerlig flertall.

Da Venstre, som ble skjøvet rett ut i kulden før forhandlingene i det hele tatt startet, kom til Høyre og tilbydde dem lokalstyreledervervet på et sølvfat, ville de ikke ha det. Høyre var mer fornøyd med å bryte sine valgløfter og sitte igjen med nestledervervet. Hva skjedde egentlig her? Det skulle bare mangle at ikke Svalbardposten omtaler kampen om makt og posisjoner og skriver det vi har fått innsikt i.

Argumentet til Høyre og Frp for ikke å gå inn i forhandlinger med Venstre var at de mener Venstre bare var opptatt av posisjoner og ikke ville diskutere politikk.

Vi er ikke overrasket hvis den vanlige velger som har gitt sin stemme i god tro, som det heter, er skuffet over utfallet. Så får sengekameratene skylde på skjev dekning i lokalavisa og kritisere oss for å stille de kritiske spørsmålene. Det er avisa sin rolle. At noen politikere velger å gå til angrep på avisa får stå for deres egen regning. Vi skal fortsette å dekke lokalpolitikken og stille de kritiske spørsmålene. Så ønsker vi Arbeiderpartiet, Høyre og Frp lykke til med de neste fire årene. Det blir spennende å følge dere videre når forelskelsen legger seg og hverdagen begynner.

Powered by Labrador CMS