Alles ansvar

Uansett hva president Trump og de mektige beslutningstagerne gjør og bestemmer, så er det til syvende og sist industrilederne, bilprodusentene og alle som er med på å produsere farlige drivhusgasser som må ta ansvar og la miljøet går foran profitten.

Publisert

I seks og et halvt år har hver eneste måned, målt ved Longyearbyen lufthavn, hatt en høyere middeltemperatur enn normalt. Isen i Arktis smelter og det igjen fører til høyere temperaturer. Svalbard er ett av stedene i verden der temperaturene stiger raskest. Temperaturen i permafrosten stiger også og gir mange uheldige ringvirkninger lokalt. Innbyggerne i Longyearbyen har fått føle på kroppen hvordan det milde været med mer nedbør både sommer og vinter har ført til flere evakueringer det siste året. To store snøskred har også rammet byen hardt. En hel husrekke ved fjellfoten av Lia har vært evakuert helt siden det siste snøskredet i februar måned og fram til denne uken.

Stigende temperatur i permafrosten gir mer ustabile masser og øker faren for andre typer skred. Frølageret har også fått problemer med vanninntrenging fordi permafrosten ikke har reetablert seg som forventet. En hel by på peler merker også godt endringene, i varierende grad. Ingen kan benekte at det blir varmere. Et overveldende flertall av verdens klimaforskere er enige i at endringene i stor grad skyldes våre utslipp av drivhusgasser, sammen med naturlige variasjoner. En liten andel av dem har ikke tro på at endringene er menneskeskapte. Det har de selvfølgelig rett til å hevde. President Donald Trump besluttet sist uke å trekke USA ut av Parisavtalen. Det har fått engasjementet for miljøet til å koke både i USA og andre steder i verden. Så langt har heldigvis andre store utslippsnasjoner og flere delstater i USA slått ring om avtalen og målene om kutt i klimautslippene.

Politikere og beslutningstakere fra hele verden kommer til Svalbard og Ny-Ålesund for å se hvordan isbreene smelter. Forrige måned var Klima- og miljøminister Vidar Helgesen på Austre Brøggerbreen der han fikk se og høre om endringene det siste året. Det er også flere sterke lokale stemmer som forteller verden om det som skjer her. Det er viktig. Det er et stort behov, også her, for å finne fram til mer miljøvennlige energikilder for fremtiden, kanskje i kombinasjon med dagens kullkraftverk, i alle fall i en periode. På sikt bør energiløsningen for fremtiden være både fornybar og robust. Seminaret neste uke, som Sintef og andre har tatt initiativet til er en god start.

Uansett hva president Trump og de mektige beslutningstagerne gjør og bestemmer, så er det til syvende og sist industrilederne, bilprodusentene og alle som er med på å produsere farlige drivhusgasser som må ta ansvar og la miljøet går foran profitten.Så er det den enkeltes engasjement og ansvar for klodens fremtid som er det aller viktigste. Vi har alle et stort ansvar.

Powered by Labrador CMS