Rogozin ga blaffen
For sikkerhets skyld fant han det mest ikoniske skiltet på Svalbard til «selfien».
Tilsynelatende fullstendig overraskende dukket den russiske visestatsministeren Dimitrij Rogozin opp på Svalbard. Det vil si; Rogozin var det de færreste – om noen – som fikk snakket med, men han passet på å poste et bilde på Twitter av seg selv. For sikkerhets skyld fant han det mest ikoniske skiltet på Svalbard, isbjørnskiltet utenfor Svalbard lufthavn, til «selfien». Dermed var det heller ingen som helst tvil om hvor han befant seg. De neste bildene kom fra Barentsburg, hvor han understreket det russiske nærværet. Så forsvant han til den russiske Barneo-basen ved Nordpolen.
Problemet med besøket er at Dimitrij Rogozin er persona non grata – uønsket – i Norge og EU i kjølvannet av annekteringen av Krim. Men problemet er åpenbart Norges-, ikke Rogozons. For selv om målet var å besøke basen som nyutnevnt leder for den russiske regjeringskommisjonen for utvikling av Arktis, kunne han neppe ha blitt nektet en stopp på Svalbard. Årsaken ligger i Svalbardtraktaten, som i praksis gir alle adgang til å komme hit. Utenriksdepartementet reagerte sterkt da nettstedet Barents Observer som første medium gjorde resten av Norge oppmerksom på besøket. Ifølge norske myndigheter var det ingen som kjente til besøket, som altså kom som en fullstendig overraskelse.
Oppe på Skjæringa valgte Sysselmannen å avvente situasjonen, men hva om norske myndigheter hadde visst noe i forkant? Hva kunne de ha gjort? Antakelig ikke annet enn å protestere. Å nekte Rogozin å gå ut av flyet ville i beste fall bare skapt en pinlig situasjon, i verste fall en diplomatisk krise og en tilspissing i et allerede anstrengt forhold mellom Norge og Russland. Om noen kjente til det, vet vi ikke i skrivende stund, men for de som driver med logistikk har VIP-charteren med Rogozin vært kjent lenge.
Den russiske visestatsministeren har etterkant flittig brukt sjansen til å si «ædda bædda» – noen vil si vise finger'n – til Norge. Den russiske ambassadøren til Norge har vært innkalt på teppet til utenriksminister Børge Brende (H), og regjeringen vurderer nå å skjerpe reglene for innreise til Svalbard. Om det lar seg gjennomføre strides de lærde om, men vi vet at Norge fra før utfordres i Svalbard-saken og sannsynligvis vil flere enn Russland reagere.
Samtidig sees kanskje saken i et annet lys fra nord enn fra sør. Ved siden av Sør-Varanger, er det ingen steder kontakten mellom Norge og Russland er så tett, som i Longyearbyen. Det gjør noe med opplevelsen av graden av dramatikk.