Månedens gjenstand fra Svalbard museum: MOBILIS IN MOBILE

Var Jules Verne på Svalbard? Om vi finner en historisk kobling mellom en person og Svalbard spør vi ofte: Har vedkommende vært på Svalbard? Eller vi spør hva koblingen er mellom denne personen og Svalbard?

Ubåten nautilus i Longyearbyen. Legg merke til skiltet på siden av båten. Skiltet er forstørret til høyre på fotoet. Foto SVF 1229.
Publisert

Og svaret er ikke alltid lett å finne. Ta for eksempel Linnéfjella eller Linnévannet. Det er lett å anta at Carl von Linné var her og ga navn til vannet og fjellene, men nei. Det var en av hans studenter som var her på Svalbard. Så hva med Jules Verne? Hva er hans kobling til Svalbard?

For en tid tilbake fant jeg en gjenstand i samlingen som vi ikke kjente historien til. Museumsgjenstandenes verdi ligger jo i deres historie. Det er når vi har kunnskap om gjenstandens historie at den blir verdifull som museumsgjenstand. En blomsterpotte kan i utgangspunktet virke uinteressant, men når vi vet at den kommer fra Hilmar Nøis’ sin fangststasjon Fredheim så ser vi annerledes på den. Den viser oss at selv på en øde fangststasjon på Svalbard så brydde man seg om å gjøre det hyggelig hjemme og ha potteplanter.

Gjenstanden jeg fant var et gedigent metallskilt. Skiltet er støpt i bronse, er 75 cm i diameter og veier 36 kg. Skiltet har vært malt blått med en tykk og solid maling. Malingen er slitt av i store felt og metallet er korrodert. Det er et solid skilt som har blitt utsatt for røffe forhold. På skiltet står det: MOBILIS IN MOBILE. Det er latin og betyr noe i retning av: bevege seg i det bevegelige. Eller bevege seg i vann som et fartøy. I den moderne tid er det Jules Vernes’ romanfigur Kaptein Nemo som er kjent for dette sitatet. Han seilte verden rundt i sin ubåt: Nautilus. Midt på skiltet er det en stor N. Var det Kaptein Nemo som var på Svalbard? Mulig, men bare i Jules Vernes fiktive historie i så fall. Og lenger ned på skiltet ser vi bokstavene: U.S.A.

Alle undersøkelser for å finne historien til dette skiltet pekte i retning av Jules Vernes’ historier om ubåten Nautilus fra 1870 årene. Denne gjenstanden var selvfølgelig tatt inn i museets samling fordi den hadde en historie som omfattet Svalbard og dette området. Og denne historien var viktig å finne tilbake til og skrive inn i vår gjenstandskatalog. Etter ytterligere undersøkelser fant vi en kobling til en båt som ble senket utenfor Bergen den 30. november 1931. Det var en ubåt med navn Nautilus! Kunne dette stemme?

Etter søk i vår egen fotokatalog fant vi foto av ubåten Nautilus inn Adventfjorden og ved kaia i Longyearbyen. På fotoene ser en skiltet montert på siden av ubåten.

Denne ubåten var opprinnelig bygget for den amerikanske marinen. Den ble sjøsatt i 1917 og var en 53 meter lang O klasse ubåt. Den var døpt USS O-12. I 1930 var USS O-12 utrangert som marinefartøy og ble leid som forskningsfartøy. Formålet var en geofysisk forskningsekspedisjon til Arktis. I den sammenheng ble båten omdøpt til Nautilus. Og det må ha vært en hyllest til Jules Verne siden hans barnebarn var tilstede under dåpen.

Ubåten Nautilus’ forskningsekspedisjon høsten 1931 var fulgt av flere uheldige hendelser, men den klarte å ta seg opp til iskanten nord for Svalbard. Den var innom Longyearbyen på vei nordover og på vei sørover. Ubåten Nautilus ble hardt skadet på denne ekspedisjonen og ble skrotet når den kom tilbake til Bergen. Den endte sine dager på havbunnen utenfor Bergen, men skiltet fant sine veier til Svalbard Museum.

Arktis og polhavet har interessert oss lenge og det gjør den fortsatt. Det er viktig at vi som museum tar vare på slike historier og levendegjør dem med fysiske gjenstander.

Prøv Svalbardposten for 10 kr første måned!

Betal enkelt med Vipps

Abonnementet fornyes automatisk til 220 kr per måned.

Powered by Labrador CMS