På reise med en morderisk psykopat

Serien «The North Water», som ble filmet på Svalbard, vises gratis på Longyearbyen kino.

Drapsmann: Colin Farrell spiller den fullstendig gale Henry Drax.
Publisert

BBC-Serien er tatt opp på vestkysten av Spitsbergen med hovedvekt på Lilliehöökfjorden, Billefjorden, Magdalenefjorden, Sjuøyane og fastisen ved 82 grader nord. Innspillingen skjedde i 2019 med Jason Roberts fra PolarX som hovedkonsulent for regissøren Andrew Haig og tilrettelegger under opptakene.

Under innspillingen gikk det med 3.500 liter med falskt blod, 83 tønner med hvalolje, 26 gummi-seler, én gummihval, tre konteinere med kostymer og fire små hvalbåter.

Nå settes serien opp gratis på kinoen i Longyearbyen lørdag, søndag og tirsdag, torsdag. Den første visningsdagen blir serien presentert av PolarX med bilder fra innspillingen av serien. Så vises episode én og to. Neste visning vises episode tre, fire og fem.

Hvalfangst: Det er en hvalfangstskute som er på fangst ved Øst-Grønland. Serien er spilt inn på Vest-Spitsbergen

Ubehagelig leseopplevelse

Serien er basert på Ian McGuires bok The North Water som kom i 2016. Boka er en leseopplevelse som jeg sjeldent har hatt. Den var så ubehagelig at jeg måtte lese den fort ferdig for ikke å tenke på hva som skulle skje videre. Årsaken til dette er at du som leser vet om forferdelige ting som har skjedd og samtidig vet du at framover vil liknede hendelser skje. Det er en spenning gjennom hele boken som kan ta fra et lettskremt menneske nattesøvnen.

Opium: Den opiumsavhengige legen Patrick Sumner spilt av Jack O’Connell og Stephen Graham som spiller kaptein Brownlee (t.h.)

Historien starter i Hull i England rundt 1850, der vi følger forberedelsen til en seilskute som skal på hvalfangst ved Øst-Grønland. Men du får også vite hva harpuneren Henry Drax (Colin Farrell) driver med i døgnene før avreise - han har et menneskesyn som går utenfor fatteevne.

Persongalleriet består også av den opiumsavhengige legen Patrick Sumner (Jack O’Connell), han har en lyssky fortid som lege i India og er bokas og seriens «good guy». Cavendish (Sam Spruell) har et neste like grusomt menneskesyn som Drax. Danske Roland Møller spiller Otto som også håndterer harpunen.

Seilskuta som vanligvis går under navnet Activ ble bygget om til en replika av en hvalfangstbåt fra 1800-tallet i forbindelse med innspillingen. Her fra Longyearbyen i 2019, før crewet dro nordover for å filme.

Morderisk psykopat

I serien får vi se at Patrick Sumner melder seg som skipets lege på hvalfangstekspedisjonen. Om bord møter han den brutale drapsmannen Henry Drax og befinner seg da i en mannsdominert verden på en skjebnesvanger reise med en morderisk psykopat. På jakt etter forløsning blir historien hans en hard kamp for å overleve i det arktiske ødemarken.

Pakkis: I pakkisen ved 82 grader nord.

Stephen Graham som spiller kaptein Brownlee, fortalte BBC etter innspillingen:

– Å filme på skipet var en utrolig opplevelse som jeg aldri vil glemme. Samtidig føler jeg meg privilegert som fikk se slike vakre dyr som isbjørner i deres naturlige habitat, selv om det dessverre er i stadig endring. Det var likevel virkelig bemerkelsesverdig, fortalte Graham.

Powered by Labrador CMS