Begrunnelse for tildeling av Tyfusstatuetten

Dette sa lokalstyreleder Arild Olsen på festforestillingen i kulturhuset 17. mai.

Publisert

I år deler vi ut Tyfusstatuetten for 45. gang – hedersbetegnelsen som ble delt ut første gang i 1974.

Tradisjonen fra U. L. Polarleik videføres med denne utdelingen. Tyfusstatuetten har de fleste gangene gått til enkeltpersoner; to ganger til foreninger, samt to ganger til ektepar i fellesskap.

Oppsummert kan prismottakeren karakteriseres som:

• Profesjonell
• Ressursperson
• Svalbardambassadør
• Forbilde

Felles for mange av mottakerne er at de er lett å be, og at de stiller opp når de blir spurt om å være med på ulike aktiviteter, arrangementer og prosjekter. Årets mottaker karakteriseres også på denne måten.

Tyfusstatuettmottakeren kom til Svalbard for over ti år siden og det var interessen for Svalbards historie som var foranledningen.

Etter en tilnærming til øyriket på bakgrunn av denne interessen fikk Longyearbyen raskt gleden av kunstneren i mange forskjellige sammenhenger – både i Longyearbyen og hos våre naboer i Barentsburg.

Tyfusstatuettmottakeren er engasjert i Longyearbyens kulturliv på flere plan. I tillegg til selv å bidra med musikk og sang, sørger årets prismottaker for at stadig nye generasjoner opplever gleden av å beherske et instrument eller sin egen stemme.

Det var arbeidet med masteroppgaven som omhandlet dokumentasjon av Svalbards musikkliv som brakte mottakeren til Svalbard. Den vakre stemmen ble vi imidlertid kjent med fra første dag og den har fulgt oss i alle årene etterpå. Prismottakeren komponerte musikken til konsertforestillingen og filmen «Polar eufori som ble laget i samarbeid med Mari Tefre og Sigrid Sandberg. Mottakeren har også vært engasjert i prosjektene «Polarheltinner» og «Svalbards isbreer».

Videre har vi kunnet glede oss over tonsetting av gamle svalbarddikt og viser på plateutgivelsen «Soløde». Med noen års mellomrom kom det mer musikk i utgivelsene «Longyear City» og nå sist «Vind». I tillegg til å glede oss som bor her på Svalbard har årets prismottaker turnert på fastlandet og vært spilt på radio.

Stemmen til årets mottaker av Tyfusstatuetten har vært ettertraktet fra første dag på Svalbard i 2006. Årets mottaker har fremført egne verk, eller vært solist – blant annet i Longyearbyen Blandakor. De første årene på Svalbard var prismottakeren musiker, komponist, manager og promotor for egen virksomhet før hun – ja det er en kvinne – ble ansatt som kulturskolelærer i deltidsstilling allerede i 2006 og i heltidsstilling som lektor i musikk fra 2007. Fra 2015 har hun vært leder for kulturskolen.

Tyfusstatuettmottakeren har vært et stort forbilde for unge sangere og pianister i kulturskolen. Som nevnt innledningsvis – årets mottaker har stilt opp langt utover det som en kan forvente av en lærer/kulturskole-leder ved å akkompagnere og følge opp elevene utenfor skoletid.

Med andre ord: Gratulerer med Tyfusstatuetten 2018, Liv Mari Schei!

Powered by Labrador CMS