Kronikk:
På forskningstokt i drivisen
I nesten to måneder har deltakerne på den fjerde etappen av MOSAiC-ekspedisjonen arbeidet i drivisen i Arktis i og rundt den tyske isbryteren Polarstern.
Men starten på etappen ble spesiell, siden Covid-19-restriksjoner førte til at deltakerne måtte være i isolasjon og i karantene i havnebyen Bremerhaven i Tyskland før de kunne mønstre på skipet som skulle bringe dem nordover til drivisen.
I løpet av de to månedene denne delen av ekspedisjonen varte arbeidet deltakerne hardt, mens isflaket som Polarstern var fryst fast drev sørover mot Framstredet. I slutten av juli nådde isflaket iskanten og brøt opp, og siden den gang har deltakerne funnet igjen instrumenter som i forkant var utplassert i isen. Nå er deltakerne på vei hjem med det russiske fartøyet Akademik Tryoshnikov, som skal frakte dem tilbake til Tyskland.
Forsker Benjamin Lange fra Norsk Polarinstitutt og kollegene hans har under ekspedisjonen arbeidet for HAVOC-prosjektet, som ledes av Polarinstituttet og er finansiert av Norges forskningsråd. De har også deltatt i den fjerde etappen av ekspedisjonen.
I arbeidet på isen fulgte HAVOC-teamet utviklingen av skrugarder (isflak som er presset over hverandre) for å studere deres rolle for havisens økosystem. Det har vært utfordrende å forske i dette krevende miljøet med smeltende is, mye tåke og mange nysgjerrige isbjørner. Å jobbe nær iskanten må utføres med stor forsiktighet. Se vedlagte bilder fra sommerens forskning i drivisen i Arktis.
Av: Mats Granskog, Norsk Polarinstitutt