Snøskutere påvirker fjellreven

Fjellreven endrer adferd.

Fjellreven endrer adferd på grunn av skuterferdsel.
Publisert

Kan snøskuterferdsel endre døgnaktiviteten til fjellrev på Svalbard? Det var spørsmålet vi ønsket svar på da vi satte i gang å undersøke om snøskuterferdsel påvirker fjellrevens døgnaktivitet. Spørsmålet dukket første gang opp etter forskning som ble gjort under det Internasjonale Polaråret (2007-2010) og som tydet på at det var en sammenheng mellom snøskuterferdsel og fjellrevens døgnaktivitet.

I mars-april 2013 startet vi med feltarbeidet på Nordenskiöld Land. Vi delte studieområdet inn i to, et der det var lite snøskutertrafikk og et med stor trafikk (se kart).

I hver av de to områdene satte vi ut ti fotobokser (kamerastasjoner) på reinsdyråte som automatisk tok bilde hvert femte minutt. Vi brukte andelen bilder med fjellrev på åtet gjennom døgnet for å sammenligne fjellrevens døgnaktivitet mellom områdene med ulik trafikkbelastning. I tillegg sammenlignet vi vår forskning m ed data fra et tilsvarende prosjekt i regionene Yamal og Nenetsky i russisk Arktis, og som har svært lite motorisert ferdsel.

Resultatene fra vår undersøkelse viste at snøskutertrafikk endret døgnaktiviteten til fjellrev i studieområdene på Nordenskiöld Land. Vi fant at fjellreven i større grad benyttet de utlagte reinsdyråtene om natten i området med stor snøskutertrafikk, sammenlignet med området med liten snøskutertrafikk. Det var også forskjell i fjellrevens bruk av åtene gjennom døgnet i området med liten snøskutertrafikk på Svalbard, i forhold til de to regionene i russisk Arktis. I de russiske regionene var det ingen åpenbare mønster i døgnbruken, noe som vi derimot fant hos fjellrev på Svalbard. Dette tyder på at snøskutertrafikken på Nordenskiöld Land kan ha endret døgnatferden til fjellrev i dette området.

For å vurdere om snøskutertrafikken på Svalbard påvirker fjellrevbestanden på en slik måte at revens reproduksjon og overlevelse påvirkes negativt, tok vi i bruk Norsk Polarinstitutts bestandsovervåkingsdata av fjellrev. Disse dataene dekker fjellrevområder på Svalbard som har stor snøskutertrafikk. Overvåkingen viser så langt ingen nedgang i bestandsstørrelse, noe som tyder på at vi med dagens nivå av snøskutertrafikk på Svalbard ikke kan påvise negative effekter på fjellrevens bestandsstørrelse. Undersøkelsen sier ingenting om hvordan samlede effekter det vil si hvordan nåværende og fremtidige effekter av snøskuterferdsel virker sammen med andre påvirkningsfaktorer som fangst, miljøgifter og endring i klima. Klimaet endrer seg raskt i Arktis og de fremtidige effektene på arter og økosystemer er vanskelig å forutse. Det vil fremover være viktig å følge utviklingen nøye for å være i stand til å raskt fange opp mulige effekter av de samlede påvirkningsfaktorene på fjellrevbestanden på Svalbard.

Prosjektet er finansiert av Svalbards Miljøvernfond. Hele rapporten kan leses på hjemmesidene til Svalbards Miljøvernfond: www.sysselmannen.no/Svalbards-miljovernfond/.

Powered by Labrador CMS