Leder:
Lettelser. Godt, men for sent
Sommersesongen 2021 er ødelagt uansett.
Fredag i forrige uke lettet Regjeringen på flere av smitteverntiltakene som gjelder for reiselivsaktiviteter på Svalbard. Blant annet vil det ikke lenger være krav om å fremvise negativt testsvar for korona før avreise til Svalbard for personer som kan dokumentere at de er beskyttet og kan fremvise koronasertifikat. Dette har reiselivet og næringslivet kjempet for i lengre tid uten å bli hørt. Nå kom endelig lettelsene, men det er dessverre for sent. Sommersesongen 2021 ser ut til å gå i vasken for de fleste aktørene på Svalbard.
Men man kan jo håpe at nordmenn fremdeles ikke har bestilt sine reiser denne sommeren og vil strømme til 78 grader nord. Men denne fredagen i juni offentliggjorde regjeringen at UDs globale reiseråd heves gradvis i to trinn og erstattes med landsspesifikke reiseråd. Fra og med 5. juli heves reiserådet for Eøs/Schengen/Storbritannia og for tredjeland som Fhi vurderer som trygge. Når et sol- og utenlandssultent folk får muligheten til å reise utenlands uten karantene og andre restriksjoner og plager, er det liten tvil om hva mange vil velge: ei strand ved Middelhavet eller ei god hotellseng i en storby.
– Det er særdeles gledelig at vi endelig får ta del i gjenåpningen. Det som er ris bak speilet er at det kun er de som kan fremvise at de er vaksinert som slipper test, sa destinasjonsdirektør i Hurtigruten Svalbard, Per Brochmann til Svalbardposten. Han frykter at sesongen allerede er spolert, og at reiseglade nordmenn har planene klare for lengst.
Også daglig leder i Basecamp Explorer Spitsbergen, Renate Pedersen, var glad for at Svalbard nå får ta del i gjenåpningen, men at det var for sent. – Halleluja! Dette er veldig bra, det er viktig at Svalbard blir tatt med. Dette er et helt naturlig steg nå. Det er litt sent, men likevel – vi er glade for det vi får, sa hun til avisa.
Hvis vi ser på hvem som er vaksinert og har tilgang på vaksinepass, er det fremdeles aldersgruppen som er et stykke opp i årene som slipper test. Hva med en familie på fem, med tre tenåringsbarn og to voksne som drømmer om en reise nordover? Ungdommen må teste seg for å kunne reise til Svalbard. Dette vil føre til en merkostnad på opp til 4.500 kroner, større logistikkutfordringer og dermed vanskeliggjør dette selve reisen. Og ikke minst beslutningen om å ta reisen til øya. Over tid vil de yngre være vaksinert og problemet vil ikke eksistere. Men sommeren for reiselivet er uansett i ferd med å forvitre. Ideelt sett burde alle reiser til Svalbard vært unntatt testingen.
Også denne gangen kan vi føle oss glemt. Ikke så glemt som før, men at det ikke blir tatt alvorlig at et av regjeringens satsingsområder på Svalbard, reiselivsnæringen, ikke får muligheten til å jobbe med strategier som strekker seg lengre enn noen uker fram i tid.