Svalbard Arbeiderparti om nedleggelsen av Gruve 7:

– Konsekvensene vil merkes umiddelbart

Den siste kulla skal komme ut av Gruve 7 i sommer.
Publisert

Uttalelse fra Svalbard Arbeiderparti om tiden etter at kulldriften i Gruve 7 opphører 30. juni 2025.

Når gruve 7. stenger i juni 2025, markerer det slutten på en æra for norsk industri på Svalbard.

Kulldriften har i over hundre år vært en bærebjelke for Longyearbyen-samfunnet, ikke bare som en viktig arbeidsplass, men også som en del av samfunnets beredskap og infrastruktur.

Disse arbeidsplassene har sikret stabile helårlige norske industriarbeidsplasser, og bidratt til å opprettholde en betydelig norsk tilstedeværelse i Longyearbyen. I dag jobber det mellom 60 og 70 personer i Gruve 7, trolig bor rundt halvparten fast i Longyearbyen.

Konsekvensene av nedleggelsen vil merkes umiddelbart. Mange av de norske arbeiderne som mister jobben, vil trolig forlate øygruppen, noe som kan føre til en merkbar reduksjon i norsk andel av befolkningen.

Dette skjer samtidig som Svalbardmeldingen slår fast at det skal legges til rette for en styrket norsk tilstedeværelse. Dersom ingen tiltak iverksettes for å kompensere for tapet av disse arbeidsplassene, risikerer man at andelen norske innbyggere i Longyearbyen faller til et historisk lavt nivå – kanskje til og med under et kritisk punkt.

I tillegg må man anerkjenne at gruvearbeiderne utgjør en sentral del av beredskapen i samfunnet. Deres kunnskap om krevende arbeidsforhold, maskinbruk og redningsarbeid er uvurderlig i en arktisk kontekst. Å erstatte denne beredskapskapasiteten over natten er ikke mulig, og norske myndigheter må ta ansvar for å sikre at samfunnet fortsatt har den robustheten som trengs i et arktisk klima med ekstreme forhold.

Norsk tilstedeværelse på Svalbard kan ikke tas for gitt. Dersom det politiske målet er å opprettholde et stabilt, levedyktig og norskdominert samfunn i Longyearbyen, må det nå tas aktive grep for å etablere nye helårlige, faste arbeidsplasser med norsk tilknytning. Uten dette vil Longyearbyen gradvis miste sitt særpreg som et norsk samfunn i Arktis, og det vil reise spørsmål om Norges faktiske kontroll og innflytelse på øygruppen i årene som kommer.

Norske myndigheter har et ansvar for å sikre en bærekraftig fremtid for Longyearbyen – det innebærer også en plan for hva som kommer etter kulldriften.

Powered by Labrador CMS