Nå kan kullframtida bli avgjort
Regjeringen kan bli nødt til avgjøre om kulldriften i Svea og Lunckefjell skal opphøre neste år.
Når styret i Store Norske møtes kommende torsdag, er det blant annet for å vurdere om kulldriften i Svea skal avvikles.
– Alt er gjort. Vi har levert, men markedet er ikke med oss, sier administrerende direktør Wenche Ravlo til Svalbardposten.
IN ENGLISH: Coal mining's future may be decided now
Fritt fall
Siden jul har selskapet sagt opp omlag 100 ansatte og snudd de fleste steinene for å drive billigere. Dette var en av forutsetningene for å få kriselånet selskapet ba om. Næringsdepartementet kjøpte i vår alt av eiendom og infrastruktur fra Store Norske til en pris på 295 millioner kroner. I tillegg fikk selskapet et lån på 205 millioner kroner.
En skyhøy lånerente gjenspeilet risikoen, og frykten er berettiget. Selv om driftskostnadene er redusert med omlag 30 prosent, har kullprisene stupt de siste ukene. Onsdag lå kullprisen på 53,8 dollar tonnet.
"Vi har levert, men markedet er ikke med oss"
– Vi er avhengig av en pris på 65 dollar tonnet for å nå break even, sier Ravlo om kullprisen.
Da er også salg av premiumkull fra Lunckefjellgruva til nye kunder med i regnestykket.
– Forwardkurven for neste halvår viser 52 dollar, sier Ravlo og legger til at det ikke er noe som tyder på at det kommer en bedring.
Selskapet blir heller ikke berget av dollarkursen på grunn av sikringer.
Velger selskapet å vente med å komme igang i Lunckefjell, er trenger det enda høyere kullpris for å gå i balanse.
55 ansatte
Dersom det blir stopp i kulldriften, bli det en hard landing for Longyearbyen (se grafikk). En del av bakgrunnsmaterialet til styret er en betenkning Store Norske har fått utarbeidet, som tar for seg konsekvensene av en avvikling av kulldriften i Svea ved utgangen av 2016.
Prognosene er et tap av 281 årsverk i forhold til 2015, avledet virksomhet medregnet. Store Norske alene vil i så fall være nede i 55 ansatte i 2017.
Det er også usikkert om det er mulig å drive Gruve 7 lønnsomt. En avvikling av også denne gruva er derfor med som alternativ. Reduksjonen av antall sysselsatte i Longyearbyen blir da 316. For Store Norskes del er antallet ansatte da nede i 33 i 2017.
– Folk er spente, sier direktøren.
– Og du?
– Ja, det er jeg. Det er ingenting som er gitt nå. Jeg er spent i forhold til styret og spent på hva som skjer etter det. Poenget er at vi har gjort det vi kan og skal, men så er det markedet.
Etter det Svalbardposten forstår, ligger det også an til et stort underskudd i halvårsresultatet som snart er klart.
På Mælands bord
Et utfall av styremøtet kan være at styret overlater til næringsminister Monica Mæland å avgjøre om det blir kullstans. Store og viktige beslutninger skal overlates til eieren.
Mæland har ikke hatt mulighet til å stille til intervju, men statssekretær Lars Jacob Hiim (H) bekrefter at departementet er bekymret.
– Situasjonen for Store Norske er alvorlig. Regjeringen følger situasjonen tett og departementet har en god dialog med selskapet, skriver han i en e-post.
Regjeringen jobber nå med en ny stortingsmelding om Svalbard. I sommer skrev Svalbardposten at den tidligst vil være klar til behandling i Stortinget våren 2016, men at det kan gå enda lenger tid. Regjeringen har uttalt at utviklingen i Store Norske vil være viktig i dette arbeidet.
– Kommer brått
Samtidig jobber Store Norske med å skape nye, alternative arbeidsplasser, blant annet ved å gjøre Svea om til et laboratorium for forskning, testing og utvikling av materiell for polare strøk. Reiselivsnæringen og Universitetssenteret på Svalbard har begge som mål å bli dobbelt så store for å veie opp mot kuttene i kullselskapet. Problemet er at dette må skje over mange år.
– Vi får det ikke til til neste år, sier Ravlo, som fastslår at eieren har en skikkelig hodepine nå.
– Det kommer brått, sier hun.
Uro
I Longyearbyen er det stor bekymring.
– Samfunnsmessig er det ikke en god situasjon i det hele tatt, sier Arild Olsen, Aps førstekandidat til valget og hovedtillitsvalgt i kullselskapet.
– Vi hadde jo politisk startet et løp for å veie opp med alternativ næring og få en glidende overgang. Konsekvensen nå, om det blir en avvikling, er at det kommer til å bli mer krevende, sier Olsen.
Han får støtte av Høyres Torgeir Prytz.
– Jeg er veldig bekymret for ringvirkningene det vil kunne få i lokalsamfunnet, sier Prytz og legger til at det kommende lokalstyret vil få en krevende jobb med å legge til rette for nytt næringsliv.
– Kommer styret fram til en slik beslutning, vil jeg være veldig spent på hva eieren gjør, sier Eirik Berger.
Venstres førstekandidat peker blant annet på at staten i så fall må ta et større eierskap til infrastrukturen på Svalbard .
En utredning slår fast at folketallet vil falle vesentlig om ved avvikling i 2016. Dermed blir det færre som må bære kostnadene.
Positiv
Bare MDG Svalbard ønsker en avvikling velkommen. Førsrtekandidat Helga Bårdsdatter Kristiansen utfordrer kullselskapet til å satse på fornybar energi.
– Miljøpartiet de Grønne ser positivt på avvikling av Svea-gruvene. Kullprisene er historisk lave og kull forblir en miljøversting.
– Store Norske må selv ta tak og bli med på livet etter kullalderen, skriver hun.
ALT OM KRISEN I STORE NORSKE:
Vedtok kriselån
Setter deadline for kullgruve
Fare for at kulldriften kan bli avviklet
Banken stengte pengestrømmen
Lettelse i gruva
Dette svarer partiene - Flertall for krisehjelp
Mæland vil ta tiden til hjelp
Skeptisk til planen
Underskudd på 537 millioner, ber om 450 millioner i kriselån
Klar for banken
Krisen handler om mer enn kull
– Vi skal ikke late som om dette ikke er en utfordring
De første har fått beskjed
Vil satse på industrikull
Her er kuttene
Vil ikke miste kolleger
Vil kutte 100 stillinger
Varsler store endringer i driften
Kaller situasjonen alvorlig
Seiler mot kjempeunderskudd
Spår ti magre år