Sosialistisk Venstrepartis Ingrid Fiskaa (t.v.) var blant flere som fikk stilt spørsmål til justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) under behandlingen av Svalbardmeldingen.

Debatterte den nye svalbardmeldingen på Stortinget:

Den formelle avstemmingen ble ikke gjennomført

Trolig blir det få endringer fra komiteens innstilling til Svalbardmeldingen, men det er flertall for både postfly-saken og å se på tiltak for å styrke det psykiske helsetilbudet i Longyearbyen.

Publisert Sist oppdatert

Oppdatering kl 15:

Debatten om Svalbardmeldingen ble ikke ferdig før tirsdagens votering i Stortinget. Den endelige avstemmingen er derfor utsatt til neste votering torsdag.

Klokken ti tirsdag møttes stortingsrepresentantene på Stortinget for å behandle den nye stortingsmeldingen for Svalbard. Saken lå som nummer ni på listen over saker som skulle behandles i løpet av tirsdagen.

Da saken ble behandlet var det basert på Utenriks- og forsvarskomiteen sin anbefaling i saken. Komiteens innstilling kom i starten av november. Der ble det klart at de hadde to forslag til vedtak, i tillegg til at de foreslår at Svalbardmeldingen ellers vedtas slik den er foreslått.

De to vedtakene som foreløpig har flertall er disse:

1. Stortinget ber regjeringen utrede hvilke tiltak som kan innføres for å styre det psykiske helsetilbudet i Longyearbyen.

2. Stortinget ber regjeringen sørge for at flyfraktkapasitet mellom fastlandet og Svalbard opprettholdes inntil en permanent løsning er på plass.

Mindretallsforslag

I innstillingen kom komiteen også med flere forslag fra mindretallet. Altså er det forslag som de ulike partiene ønsker å lufte, selv om det trolig ikke blir flertall for dem.

Dette er forslagene fra mindretallet:

Forslag 1 (foreslått av Høyre, Rødt, Venstre og Kristelig Folkeparti):

Stortinget ber regjeringen rapportere til Stortinget om fremdriften på de ulike tiltakspunktene i svalbardmeldingen (2023–2024) senest i forbindelse med fremlegging av forslaget til svalbardbudsjett for 2026.

Forslag 2 (foreslått av Sosialistisk Venstreparti og Rødt):

Stortinget ber regjeringen involvere lokalstyret og andre relevante lokale aktører bedre før avgjørelser som gjelder Svalbard og Longyearbyen blir tatt, og ber om rapportering til Stortinget på involveringsarbeidet i de årlige svalbardbudsjettene.

Forslag 3 (foreslått av Fremskrittspartiet):

Stortinget ber regjeringen legge til rette for videre norsk gruvedrift på Svalbard.

Forslag 4 (foreslått av Kristelig Folkeparti og uavhengig representant Christian Tybring-Gjedde):

Stortinget ber regjeringen i revidert nasjonalbudsjett for 2025 legge frem forslag til tilskudd til Svalbard kirke i tråd med den ekstraordinære kostnadsveksten.

Endelig vedtak

Før Svalbardmeldingen endelig skal vedtas, skal det først gjennomføres en debatt blant politikerne. Etter debatten blir voteringen av saken gjennomført mot slutten av dagen sammen med de andre sakene som står på dagsordenen til Stortinget.

Det er ventet at det endelige utfallet til Svalbardmeldingen blir vedtatt i morgen. Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) skal delta i behandlingen av saken.

Powered by Labrador CMS