LESERINNLEGG:
Ja til leksefri skole
Leksefri skole betyr at det som må gjøres på skolen skal dekke hele skolegangen og at det ikke er behov for lekser. I Norge er det vanligst at barn kommer hjem fra skolen og må gjøre lekser, men noen skoler har innført leksefri skole og det viser seg at for mange er det bedre og flere lykkes med skolegangen. Det sier et forskningsprosjekt på leksefri skole fra NTNU i 2021. Jeg vil i denne teksten se på argumenter for hvorfor vi burde ha leksefri skole.
Finland, som er kjent for å ha ett av verdens beste utdanningssystem, har leksefri skole. De har lengre skoledager siden de ikke har lekser, men elever får likevel mere fritid gjennom uken. De får gjort alt de skal, og kan senere slippe å tenke på lekser og bare leve livet. Dette kan også fungere like bra på norske skoler, mener jeg.
Mange kan føle på stress og press når det kommer til lekser, alt må være gjort til dagen etterpå, alt må være bra, du får ingen veiledning av lærer underveis eller hjelp til å komme deg videre. Det er forskjellig hvor mye hjelp du får hjemmefra, som kan være urettferdig og noe som kan skape ulikheter mellom elevene. Mestring har mye å si for elevenes læring og påvirker troen på egne evner og muligheter.
Elevene burde gjøre alt av skolearbeid på skolen, i stedet må de sitte hjemme og gjøre lekser når de kunne delta i fritidsaktiviteter og være med venner. Det er viktig og delta på fritidsaktiviteter og trening, for å ha et sunt og sosialt liv.
Fordelene med leksefri skole er at flere føler mestring, de får mere fritid gjennom uken noe som alle barn trenger. Med leksefri skole får alle lik veiledning, de trenger ikke stresse, de som bruker lang til på leksene får også vært ute med venner, og de får dratt på fritidsaktiviteter. Derfor mener jeg det burde vært leksefri skole i Norge.