Gjester stjeler pels

Svalbard Museum fortviler over at besøkende napper med seg pels fra museets isbjørn.

Mørke flekker: Museumsdirektør Tora Hultgreen viser et område på bakfoten hvor isbjørnens pels er nappet bort. Flere slike mørke flekker kan tydelig ses på bjørnen.
Publisert

Svarte hull ses tydelig i pelsen på museets isbjørn. På den venstre bakfoten er et stort område uten pelshår.

– Vi er jo litt fortvilet nå for tiden, sier direktør Tora Hultgreen ved Svalbard Museum.

Siden i høst har museet nemlig oppdaget at besøkende tar med seg pelshår fra isbjørnen som har vært utstilt siden 2006. Et skilt informerer om at det ikke er tillatt å ta på bjørnen, og fram til i høst har det vært nok.

– Når folk blir vist tillit, og får komme nær utstillingsobjektene, viser de vanligvis respekt, sier Hultgreen.

Vurderer alarm

Når museet får mange gjester samtidig, som når cruisebåtene besøker byen, har de hatt en vakt som passer på bjørnen. Nå må de sikre bjørnen mot alle besøk.

– Vi har satt opp kamera for å overvåke bjørnen. Så har vi tenkt å sette opp snublebluss, som ikke er aktivert, som et skille. Om ikke det hjelper, må vi ha en egen alarm som varsler om noen går nærmere bjørnen enn én meter. Da kan folk fra skranken rykke ut, sier museumsdirektøren.

Om ikke det heller hjelper, må bjørnen plasseres i en glassmonter, noe museet ikke ønsker. For mange er det en flott opplevelse å komme så nært dyret, som også er et yndet fotoobjekt. Også for fastboende.

– Mange av dem som gifter seg her, velger å ta bilde av seg selv foran isbjørnen, sier Hultgreen.

Prøver å reparere

Hva som er årsaken til at gjestene plutselig har begynt å stjele med seg pelshår, vet ikke Hultgreen.

– Men det blir produsert en del smykker med isbjørnhår i. Kanskje det har stimulert til dette, sier hun.

Mannen som i sin tid preparerte bjørnen skal nå se hva han kan gjøre for å reparere skadene den har fått. En ny bjørn vil koste flere hundre tusen kroner, ifølge Hultgreen.

Hun forteller at ingen så langt er tatt for hårtyveri.

Fra Edgeøya

Isbjørnen i museet ble skutt på Kapp Lee på Edgeøya i mars 2005. Avdelingsingeniør Stefan Claes ved Unis var akkurat kommet til Kapp Lee sammen med studenter, da den svære hannbjørnen dukket opp. Da bjørnen gikk til angrep, var det ikke annet å gjøre enn å avlive den.

Powered by Labrador CMS