Historisk bilde:

Arbeidskarer i Kings Bay i 1920-årene

Min oldefar Lyder Andreas Olsen drev verkstedet til Kings Bay i flere sesonger fra cirka 1921 til 1929.

Her står arbeiderne foran det som trolig var verkstedet i Ny-Ålesund. Fra venstre ukjent, nummer to Hjalmar Arnø, ukjent, Leonard Johan Olsen og ukjent. Send oss gjerne flere navn hvis noen har kjennskap til disse. Send til post@svalbardposten.no.
Publisert
Et postkort med en båt ved kullkaia i Kings Bay.

Han hadde med seg sine sønner og svigersønner. Det var Leonard Johan, Hjalmar, Sverre, Johannes, Lyder jr, Jon Jonson og Hjalmar Arnø.

Lokomotivet i Ny-Ålesund. Det er trolig Hjalmar Olsen som står inne i toget.

Hjalmar Olsen var fyrbøter på lokomotivet som 17-åring og drev også med fotografering. Det er han som har tatt bildene. Familien bodde i Hjørungavåg.

Staute arbeidskarer, fra høyre Lyder Andreas Olsen , Lyder Olsen jr, Hjalmar Olsen og Sverre Olsen.

En liten historie når det gjelder lokomotivet; så var det en gang et lager som måtte støpes og repareres. Her var det hastverk, for sesongen var kort og kullet måtte utskipes. Lyder tok på seg jobben på akkord. Normal timelønn den gang var visstnok 1 kroner timen, men her greide Lyder 100 kroner timen. Lokomotivet ble reparert, og det ble kun en liten stans i transporten. Lyder var også den første som brukte elektrisk sveiseapparat på Svalbard. Dette for å forsøke å sveise sprukne vannrør, som var et stort problem for beboerne i Ny-Ålesund. Dette var ingen suksess da de ikke hadde ordentlige elektroder.

Søndagsklær: Disse staute karene ser ut som de er ute på søndagstur. Lyder Andreas Olsen til venstre. Han til høyre er ukjent. Kanskje noen av leserne kan hjelpe oss med navn her?

I 1941 skulle kulldriften startes opp igjen i Ny-Ålesund.

Da reiste min bestefar, Leonard Johan Olsen, og hans bror Sverre sammen med flere andre tilbake til Ny-Ålesund med selfangeren Polaric. De ble ilandsatt ved iskanten cirka en mil fra land. De skulle starte opp igjen kullkraftverket, et kraftverk som de kjente godt fra tidligere.

Sverre Olsen poserer for fotografen ute i Ny-Ålesund en fridag.

De ble senere evakuert av engelskmennene og brakt til England. Både Leonard og Sverre seilte i Nortraship som maskinister resten av krigen på steambåter i hovedsak i Nord Atlanteren, men også Middelhavet.

Jan Henrik Klæboe fra Hareid har sendt oss tekst og bilde.

Powered by Labrador CMS