Har det travelt i Lunckefjellet
Avgjørelsen om hvordan Store Norske skal hente ut kullet i det som beskrives som et av Norges mest krevende prosjekter, kommer tidligere enn planlagt.
Det står mellom rom- og pilar-drift og strossedrift i Lunkefjellet. De totale prosjektinvesteringene er rundt 1,2 milliarder kroner, mens investeringene i produksjonsutstyret ligger henholdsvis i størrelsesorden 225 til rundt 320 millioner kroner.
Dette er sammen med neste års budsjett en av hovedsakene styret skal drøfte når det møtes i Longyearbyen den første torsdagen og fredagen i desember. Administrerende direktør Per Andersson bekrefter at produksjonsmetoden står på sakskartet.
100 millioner i forskjell
Den opprinnelige planen for å bestemme produksjonsmetode har vært å ta avgjørelsen senest i mars/april. Nå er det klart at Store Norske forsøker å forsere den opprinnelige tidsplanen, basert på kunnskapene selskapet nå har om kullforekomsten i Lunckefjellet.
I forkant har en intern prosjektgruppe vurdert alternativene. Store Norske har erfaring med mekanisert strossedrift siden 1975. Denne metoden blir vurdert som mer effektiv, og gjør det i tillegg mulig å drive ut mer kull, enn rom- og pilardrift.
Store Norske Spitsbergen Grubekompani er nå i full gang med oppfaringen. Skal selskapet nå et årlig mål på to millioner tonn kull fra Lunckefjellet med rom- og pilardrift, trenger selskapet fem sett maskiner og utstyr. Selskapet har to sett fra før, som brukes i forbindelse med oppfaringen i Lunckefjellet. Forskjellen i investeringer mellom de to løsningene er rundt 100 millioner kroner. Selv om investeringskostnadene for rom- og pilardrift er noe lavere, krever driftsmetoden et større mannskap, og har ifølge Store Norske betydelig høyere sikringskostnader, enn strossedrift.
Underskudd også i 2013
– Lunckefjell-prosjektet er nok et av de mest krevende industriutbyggingsprosjektene i landet for tiden. Bygging av infrastruktur, installasjon av gruveutstyr og store logistikkutfordringer gjennomføres av selskapets ansatte og en rekke nasjonale og internasjonale leverandører i et særdeles tøft klima. Prosjektet gjennomføres samtidig som selskapet er i prosess på store kostnadsreduksjoner med kraftig nedbemanning mot ca 300 ansatte ved inngangen til 2014, framholder Per Andersson.
Lunckefjellutbyggingen er et stort løft for Store Norske, som kommer til å gå med underskudd også i 2013. Et av flere tiltak er å redusere staben, og ved årsskiftet skal det være omkring 300 ansatte i selskapet.
Selv om selskapet nådde produksjonsmålet på to millioner tonn kull, har prisene vært lavere i år. Overgangen til skifergass i USA har ført til mindre bruk av kull i landet. Dermed sendes kull som normalt ville vært eksportert til USA fra Sør-Amerika, til Europa. resultatet blir at prisene presses. Sammen med økonomisk krise i Europa og storsatsing på alternativ energi skaper det store utfordringer for kullprodusenter i verden, også på Svalbard.
– Situasjonen er selvsagt veldig krevende, for prisene er ikke akurat i vår favør, selv om det har vært en bedring utover høsten, sier Store Norske-sjefen som legger til at kull foreløpig har en prismessig fordel framfor bruk av gass til energiproduksjon i Europa.
– Og opp i alle utfordringene vi har, synes vi det er gledelig, sier han.
HMS-jobb
På toppen har flere hendelser og ulykker den siste tiden ført til at selskapet øker innsatsen for å forebygge slike situasjoner i framtida. Siden slutten av oktober har Store Norske hatt tre arbeidsulykker, to i og ved Lunckefjellgruva og én i oppredningsverket i Svea.
– Vi må nok erkjenne at vi fortsatt har et stykke å gå på helse, miljø og sikkerhet. Vi har dessverre hatt en oppblomstring av skader i andre halvår, sier administrerende direktør Per Andersson.
Store Norske har derfor økt innsatsen på HMS-siden og har nå en kampanje med jobbobservasjoner hvor ansatte er med for å identifisere risiko i arbeidssituasjonen, og tar eierskap til forebygging.
– Det er et stort engasjement i dette arbeidet, sier Store Norske-sjefen.