Går for ny gruve i ekspressfart
Store Norske starter kullproduksjon i ny gruve et halvt år tidligere enn planlagt.
Lunckefjellet var en av hovedsakene i fredagens styremøte i Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS. Oppfaringen av gruva som skal sikre produksjon etter at Svea Nord er tømt, er i full gang, og fram til nå har en prosjektgruppe ledet av Harry Higraff, vurdert ulike produksjonsformer: Rom- og pilarproduksjon eller strossedrift.
Velger strosse
Styret i Store Norske landet på det siste, som også er anbefalingen.
– Det vi har sett til nå, støtter opp om strossedrift, sier styreleder Annette Malm Justad til Svalbardposten.
Administrasjonen har dermed fått fullmakt til å sluttforhandle med de aktuelle leverandørene av utstyret. Administrerende direktør Per Andersson sier dette vil være avsluttet før jul.
Raskere oppstart
Det betyr også at den ordinære produksjonen kommer tidligere i gang, enn opprinnelig planlagt. Før styremøtet har den offisielle starten vært september 2015.
– Vi vil være i produksjon i mars 2015, bekrefter Higraff.
Et av målene ved å framskynde kullproduksjonen med er å unngå fall i produksjonen. Driften av Svea Nord er inne i en avsluttende fase og indrefileten er hentet ut. Dermed øker også andelen stein i kullet, og er nå oppe i 30 prosent. I tillegg er det usikkerhet med marked og priser framover.
Med Lunckefjellet vil det bli en mer jevn kullproduksjon.
Krevende 2014
Styrelederen velger å se optimistsk på det, selv om hun innrømmer at 2014 blir et tøft år.
– Vi er ute i krevende vær. Noe kan vi kontrollere, noe kan vi ikke kontrollere. Men vi er ikke her for ikke å få det til.
Utfordringen for Store Norske blir å holde utgiftene nede. Annette Malm Justad mener det er lagt et godt grunnlag gjennom kostnadsreduksjonsprogrammet i Store Norske.
Ved utgaven av 2013 er antallet ansatte redusert til 300.
1,2 milliarder
Svalbardposten skrev i forkant av styremøtet at Lunckefjellet kan bli forsert siden produksjonsmetoden var på sakslista.
De totale prosjektinvesteringene for Lunckefjellet er på om lag 1,2 milliarder kroner, mens investeringene i produksjonsutstyr til strossedrift ligger rundt 320 millioner kroner. Investeringene vil være nesten 100 millioner kroner høyere enn med rom- og pilarmetoden, men fordelen er at det krever mindre bemanning. I tillegg er det mulig å hente ut mer kull med strossedrift.