Se video:
Patrick var vitne til dette uvanlige synet: – Et spesielt skue
Patrick Fjøsne-Bossart skulle bare et ærend på postkontoret i Longyearbyen da han traff på denne gjengen.
Patrick Fjøsne-Bossart har bodd på Svalbard i 15 år, og forteller at han aldri har sett noe lignende.
– Jeg var på vei til postkontoret, og før jeg skulle runde hjørnet hørte jeg et høyt skvalder som ble høyere og høyere. Jeg forsto først ikke hva det var, men stoppet og så i retningen hvor lyden kom fra, forteller Fjøsne-Bossart.
Å se flokker med Hvitkinngjess på Svalbard er ikke uvanlig, men denne gang hadde de funnet veien til gågata i Longyearbyen.
Videoen kan du se nederst i saken.
Flere forslag
– Jeg fikk øye på den gjengen, det var jo mange turister som tok opp mobilen og filmet, og selv om det sitter langt inne for meg var det jo et spesielt skue, sier han.
Etterhvert trakk flokken mot Blåmyra og forsvant.
Patrick Fjøsne-Bossart la videoen ut på Facebook med teksten:
« Ble vitne til en(antagelig) uanmeldt demonstrasjonsmarsj i gågata i dag.Høylytt skvalder hørtes lang vei før gjessene kom marsjerende forbi Coop’en og inn på den nye lekeplassen.Det virket som de var rimelig forbanna på noe, muligens mangel på plaskedam eller kommende gåsejakt.» .
I kommentarfeltet kommer det mange forslag til gjessenes ærend, og sysselmesteroverbetjent Stein Olav Bredli skriver:
– Kan bekrefte at denne demonstrasjonen ikke var meldt til Sysselmesteren - etterfulgt av en latter-emoji.
Andre forslag var « Det er bare de ansatte på LL som er på befaring på den nye lekeplassen sin», mens én la inn spørsmålet om dette var tog for buss.
Surrealistisk dyreliv
Men selv om kommentarfeltet overstrømmes med positive og morsomme kommentarer er det ikke alle som er like optimistiske. Bjørn Frantzen tilhører fugleforeningen BirdLife Svalbard (LoFF).
– Jeg vil ikke drepe folks glede over dette, men dessverre er det tragisk, sier Frantzen.
Han kom til Svalbard første gang i 1977, og forteller at dyrelivet den gang var et helt annet enn i dag. Årsaken er nedbygging av grøntarealer, mener han.
– I Longyearbyen var det et dyreliv som var helt surrealistisk, man kunne fra kjøkkenvinduet se at rypa klekket, og se alle fugleungene. Men flere grøntområder er bygget ned, og det gjør at denne flokken dukker opp i sentrum. De er på jakt etter et nytt sted å beite, sier Frantzen.
Hvitkinngåsa har flere fiender, blant annet polarrev og og polarmåke, som angriper ungene.
– Hvitkinngåsa har nok etterhvert oppdaget at mennesker ikke er farlige, så hvis de holder seg i nærheten av oss kan de leve herrens glade dager, sier han.
Frantzen forteller at foreningen har mast på lokale myndigheter i mange år om problematikken.
– Når det bygges bør man gjenskape grøntarealene et annet sted. I gamle dager var det mye mer reinsdyr i byen, men nå er det sjelden man ser dem, sier Bjørn Frantzen.
Her kan du lese mer om hvitkinngåsa.