
Drikkevann
Fremdeles mer mangan enn anbefalt - to steder er det også for mye nikkel
Mandag ettermiddag kom det informasjon fra Longyearbyen lokalstyre om siste vannprøve.
I tillegg til at vannprøven fremdeles viser høye verdier for mangan, er inneholder prøven litt for mye nikkel to steder. Prøvene viste 21–23 µg/l, men grenseverdien i drikkevannsforskriften er på 20 µg/l, skriver Longyearbyen lokalstyre (LL) i en pressemelding.
– Ikke grunn til frykt
LL har vært i kontakt med overlege Ole Tveiten ved Longyearbyen sykehus og fått opplyst at det ikke er grunn til å frykte at nivåene på nikkel vil føre akutt helsefare eller negative effekter ved eksponering over lang tid.
Han presiserer at verdiene ligger langt under referanseverdien fra Verdens helseorganisasjon som er 70 µg/l.
Økning fra 2023
Historisk viser tallene at nivåene på nikkel har vært tilnærmet null frem til 2023. Deretter har det vært en gradvis økning frem til 2025, hvor det nå har nådd grenseverdiene. Det er ingen sammenfallende kurve mellom nikkel og mangan, opplyser LL.
De forteller at det vil bli tatt oppfølgingsprøver, og at de vurder ulike tiltak fortløpende.
– Vi har også tett dialog med FHI. Våre samarbeidspartnere, Sysselmesteren, Longyearbyen sykehus og Mattilsynet er orientert, skriver de.
Ser på renseløsninger
I pressemeldingen opplyser LL at de har kartlagt hvilken type mangan de må rense for. De er nå i gang med å kartlegge renseløsninger for denne.
Forhøyde verdier av nikkel, skal også ses på med tanke på renseløsning.
Videre skal Longyearbyen lokalstyre ta nye prøver, fortsette arbeid med renseløsning, gi innbyggere løpende informasjon og ha tett dialog med lokale og sentrale myndigheter.
Her kan du se PDF-dokumentet med prøvesvar.
28. februar sendte Longyearbyen lokalstyre ut pressemelding om at spedbarn ikke bør drikke vann fra springen i Longyearbyen. Les saka her.
Det skapte uro, noe mor Emelie Winquist uttale til Svalbardposten her.