Kokevarsel

Fraråder å drikke vann rett fra springen

Regnet torsdag og fredag førte jordmasser ned i Steintippdalen og videre inn i vannbehandlingsanlegget til Longyearbyen. Longyearbyen lokalstyre anbefaler folk å koke drikkevann.

Vannet fra springen bør ikke drikkes.
Publisert Sist oppdatert

Regn førte til at det raste ut masser i drikkevannskilden i Steintippdalen. Vannet ble gjørmete, og gjørmen ble ført fra inntaksrøret videre inn i vannbehandlingsanlegget.

– Mellom klokken 13 og 14 fredag gikk vi over til å bruke vann fra Isdammen, opplyser teknisk sjef Kjersti Olsen Ingerø i Longyearbyen lokalstyre.

Også i vintervannskilden Isdammen er det partikler i vannet som gjør at UV-lyset som skal rense det for bakterier ikke nødvendigvis trenger ordentlig igjennom.

– Da er ikke vannet godkjent som drikkevann, sier Olsen Ingerø.

Hun kan ikke gi noe tidspunkt for når springvannet igjen kan drikkes i Longyearbyen, men opplyser at LNS Spitsbergen har vært i Steintippdalen for å utbedre området ved drikkevannskilden.

– Om vannet der er reint og fint igjen, vil det gå relativt raskt. Men det vil ta litt tid før vi vil få skylt alt det skitne vannet gjennom systemet, sier hun.

Først lørdag formiddag ble det sendt ut melding om drikkevannskvaliteten.

– Hvorfor informerer dere befolkningen først i dag?

– Stort sett på grunn av ferieavvikling. Det er litt få folk på jobb både hos oss og hos Assemblin, svarer Olsen Ingerø.

Hun legger til at Longyearbyen har veldig reint vann, med lite bakterier, sammenlignet med fastlandet.

Om springvannet skal drikkes eller brukes i annen matlaging slik det er nå, bør det først kokes. Klokken 12.19 lørdag sendte Longyearbyen lokalstyre ut SMS med kokevarsel. De opplyser at de vil komme tilbake med informasjon når drikkvannskvaliteten igjen er god nok.

Longyearbyen lokalstyre anbefaler heller ikke folk å vaske hvite klær, da vannet kan gi misfarging.

Råd om koking av drikkevann fra Folkehelseinstituttet

Du vil bli varslet dersom vannverket eller myndighetene mener at vannkvaliteten er usikker. Det skjer hvis vannverket frykter at vannet kan inneholde helsefarlige mikroorganismer, og at vannet derfor kan gi sykdom. Koking dreper mikroorganismer som virus, bakterier og parasitter.

Vannet må fosskoke. En vannkoker vil normalt bringe vannet til fosskoking før den slår seg av, og det er tilstrekkelig. Ved bruk av mikrobølgeovn må en forsikre seg om at vannet fosskoker.

Etter at vannet har fosskokt, må vannet få tid til å avkjøles naturlig, uten tilsetning av isbiter eller lignende. Dersom vannet er partikkelholdig eller grumsete og bør filtreres, må det skje før koking for å hindre at vannet blir forurenset på nytt.

Alt vann fra springen som drikkes må være kokt først. Et alternativ til kokt vann kan være flaskevann.

Foruten drikke, bør du bruke kokt vann til:

  • All mat som ikke skal kokes eller varmebehandles over 100 °C
  • Utblanding av saft, og andre produkter som drikkes eller spises
  • Kaffe. Kaffetraktere koker ikke vannet, og vannet til kaffetrakteren må derfor være kokt på forhånd. Andre typer kaffemaskiner bør sjekkes med forhandler
  • Isbiter
  • Skylling av frukt, salat og grønnsaker som ikke skal kokes
  • Tannpuss
Kilde: Folkehelsinstituttet, fhi.no

Powered by Labrador CMS