Våkn opp! Det er på tide å bygge satellitter!

Nu har vi skutt opp satellitt nummer 2, med navn HYPSO-2, fra Vandenberg rakettbase i California den 15 august.

– HYPSO-2 er noe av det mest avanserte i sitt slag, like liten som en bensinkanne med en vekt på kun 7kg. Formålet med satellitten er å observere livet i havet og spesielt algeoppblomstringer, skriver professor Fred Sigernes i dette innlgeget.
Publisert

HYPSO-2 står for HYPer-spektral Satellitt for hav Observasjon 2.

Satellitten er noe av det mest avanserte i sitt slag, like liten som en bensinkanne med en vekt på kun 7 kg. Formålet med satellitten er å observere livet i havet og spesielt algeoppblomstringer.

Vi laster nå ned data 10 ganger raskere enn HYPSO-1 med en oppgradert spektral avbilder.

Dette er en bragd utført atter en gang av kybernetikk og elektronikk forskere og studenter fra NTNU under ledelse av forsker Roger Birkeland og prof. Tor Arne Johansen.

Designet av instrumentet er med stolthet å rapportere fra KHO (Kjell Henriksen Observatoriet i Longyearbyen). Med begge satellittene flyr vi nå til sammen hele over 30 ganger over Nordpolen hver dag. Gjennom smarte operasjoner kan disse smidige satellittene dreies i alle retninger, slik at vi hver dag kan ta bilder av alle steder på jorda (gitt at det er skyfritt). Og ved bruk av det NTNU og KHO utviklede hyperspektrale kameraet om bord ser vi mer enn 100 «farger» (ulike bånd i det synlige spektrum), noe som gir veldig mye mer informasjon enn et ordinært kamera.

Må Æ stave det? Vi har en enorm mulighet uten like. Vi kan bygge opp en ny industri som ungdommen vi utdanner kan ta videre. Vi er allerede ledende på nedlasting av data fra KSAT sin aktivitet på Platåberget. Det er på tide at vi som nasjon ikke bare laster ned og bruker data. Nå må vi gripe muligheten å bygge satellitter med nye muligheter kun avgrenset av vår egen fantasi.

Vi som nordmenn e ganske treig av oss. Men når vi først bestemme oss, da gjør vi det skikkelig. Undertegnede håpe at nu e det på tide at våre bevilgende myndigheter og politikere våkner opp!

Vi må bli 'space borne' folkens!

Prof. Fred Sigernes

Powered by Labrador CMS