Longyearbyen lokalstyre har klargjort karantene-hus, sykehuset kutter sosiale besøk
Longyearbyen lokalstyre (LL) har stilt en bolig til disposisjon som kan brukes ved en eventuell hjemmekarantene for ikke-fastboende.
– Vi som bor her skal følge samme prosedyrer som på fastlandet, og være i hjemmekarantene i våre egne hus. Men for dem som ikke bor her vil denne boligen stå til disposisjon, sier administrasjonssjef i LL, Hege Walør Fagertun.
Fire karanteneplasser
Boligen ligger i Vei 224 i Lia, og det er gjort klart for fire karanteneplasser. Ellers legger LL planer fortløpende etter hvert som de får råd fra sentrale myndigheter.
– Ingenting er ferdig planlagt, og vi jobber med det kontinuerlig. Vi føler oss godt forberedt, sier Fagertun.
Energiverket, som muligens er den viktigste funksjonen for samfunnet, har også begynt på en planleggingsprosess i tilfelle korona skulle ramme dem.
– Energiverket er noe LL har ansvaret for, og vi er opptatte av å legge gode planer sammen med dem. Det føler jeg at vi har, sier administrasjonssjefen.
Stengt for besøkende
Som et grep for å forhindre smitte har Longyearbyen sykehus stengt sykehuset for besøkende.
– Vi er sosiale av oss, og glade i å vise frem sykehuset. I tillegg får besøkende en omvisning om de ønsker det, og vi har fredagskaffe hvor folk fra kirka kommer innom. Men nå har vi bestemt oss for å si nei til disse besøkene. Det er et veldig enkelt og fornuftig tiltak som ikke koster oss noe spesielt, sier avdelingsleder ved Longyearbyen sykehus, Bente Brataas.
– Har situasjonen gått inn i en ny fase, ved å gå fra å være en eventualitet til å bli noe som kommer?
– Det er mye å håpe på at vi skal bli forskånet, og vi er forberedt på at det kan komme hit. Vi legger planer i beredskapsrådet og vi møtes hyppig, i tillegg til at vi tenker gjennom de forskjellige scenariene som kan oppstå, sier Brataas.
Må forebygge smitte
Ifølge avdelingslederen er det en del folk som ringer inn for å diskutere om de bør testes. Det mener hun er bra.
– Det er bra at de ringer og spør. Det viktigste nå er å gjøre vårt ytterste i å forebygge smitte, samt ha gode planer for hva vi skal gjøre om det kommer hit. Det mener jeg at vi har, sier hun.
Sykehuset er i kontinuerlig dialog med Universitetssykehuset Nord-Norge, som vil sende opp personale om de ansatte på sykehuset her blir rammet.
– Av andre tiltak er vi bevisste på hvilke ressurser vi har, hva vi skal gjøre om folk blir syke eller vi får flere pasienter, i tillegg til hvordan vi skal forholde oss til utstyret, sier Brataas.