Torskefeberen herjer på Isfjorden
Sportsfiskere opplever et eventyrlig torskefiske i Isfjorden med torsk opp i 12-13 kilo. – Helt vilt, sier Frank Arvid Pettersen. Forskere spår enda bedre fiskelykke framover.
Hadde noen sagt dette til meg for noen år siden, hadde jeg ledd av dem. Det ville vært helt utenkelig. Det er nesten litt uvirkelig, sier Frank Arvid Pettersen.
Klondyke
De siste ukene har han og andre entusiaster halt stortorsk over rekka ute på Isfjorden. Noen minutters gange fra havna i Longyearbyen står torsken tett i tett. Sannsynligvis har de fulgt silda, og på 60 meters dyp er det full fest.
På en fisketur forrige torsdag hadde de sin fulle hyre med å hale inn.
– Om jeg var sliten? Vi kunne fylt båten helt om vi ville. Det var bare å slippe ut kroken og hale opp igjen, forteller Arne Gunhildberget som var på tur med sønnen Sondre (15).
Frank Arne Pettersen tok unna med kleppen i det fiskene kom opp av vannet, og Gunhildberget beskriver det hele som et «Lofot-klondyke».
Fra de gikk fra kai til de var tilbake igjen hadde det gått to timer. Vel hjemme sto han i to timer og skar filet av fangsten.
– Det ble mellom ti og femten kilo rein torskefilet, sier han.
LES OGSÅ: Fant ikke en eneste polartorsk
Fisk overalt
– Det er nok bra med kilo som blir dratt på land her. Og i går var det aldeles nydelig da vi lå ute i Isfjorden med den solnedgangen, forteller Pettersen, som kom opp til Svalbard i 1984. Han har alltid likt å fiske, men det er ikke mer enn fire-fem år siden det begynte å gå opp for ham at det var torsk i fjorden. Da var den adskillig mindre størrelse, enn den har vært i år.
– Nå får vi masse stor torsk som er full av sild, og ei og anna hyse. Jeg har ikke vært med på å få så stor torsk. Det er i hvert fall veldig mange som synes det er veldig artig. Og det er matauk, sier han og beskriver et fiske som like godt kunne vært utenfor Nord-Norge-kysten.
– I går var det bare å dra så mye vi greide. Det er helt vilt. Jeg har ekkolodd på båten, og det var fiskesymbol overalt, sier han, og regner med at det er vanntemperaturen som gjør at torsken har gjort inntog.
Mye torsk framover
Det blir etter alt å dømme flere gode sjøvær. Forskning på Svalbard viser at havtemperaturen har økt, at nye arter har fulgt etter og at det dermed kan bli enda bedre fiske framover. Professor Jørgen Berge ved Unis og UiT - Norges arktiske universitet, viste i en kronikk i Svalbardposten nylig at torsken dukket opp i Kongsfjorden da temperaturen økte i 2006. Siden har den vært der, og nye arter har kommet til. Torsk i Isfjorden tror han har sammenheng med den totale bestanden i Barentshavet og årlige variasjoner i innstrømmingen av atlanterhavsvann inn i fjordene på vestkysten av Spitsbergen.
– Det er også ting som tyder på at fjordene på vestkysten av Svalbard har gjennomgått et slags regimeskifte, og at vi nok kommer til å se fjorder med lite sjøis og mye torsk i overskuelig fremtid. Spesielt vinterstid har vi de siste 10 årene sett at fjordene er varmere enn tidligere, skriver han til Svalbardposten etter å ha hørt om fangstene i Isfjorden.
LES OGSÅ: Seimølje og fersk torsk - fra Svalbard?
Ikke fra frysedisken
Ifølge Berge er det rapporter om svært godt torskefiske i Kongsfjorden på slutten av 1870 og begynnelsen av 1880-årene. Han mener også det er åpenbart at globale klimaendringer også spiller en viktig rolle.
– Én ting er i alle fall sikkert: Med en slik forekomst som vi i år ser av torsk rett utenfor stuedøra vår, ville i alle fall jeg synes det var en smule trist å spise fiskepinner laget i Kina og solgt i frysedisken på Svalbardbutikken legger han til.
Det tenker også folk i Longyearbyen.
– Det er stas, og nå får vi gjester fra fastlandet. Da skal vi servere fersk torsk, sier Arne Gunhildberget.