Filmene er på plass

Alt er klart for filmfestival i Longyearbyen neste helg. Det blir noe for enhver smak: splatter, komedie, skatefilm, barnefilm og noe til ettertanke.

Første forsyning: Produsent Aggie Peterson leverer de første filmene til kulturhustekniker Kyrre S. Fledsberg. Neste helg vises elleve håndplukkede filmer for byens festivalpublikum, i tillegg til et knippe kortfilmer for barn.
Publisert
Åpner: «Før snøen faller» av Hisham Zaman, som er utdannet på Lillehammer, åpner filmfestivalen torsdag.

Neste helg kan Svalbard-folket fordype seg i film av alle sjangre fra alle verdenshjørner. Da kommer Tromsø internasjonale filmfestival (Tiff) til Longyearbyen i samarbeid med den lokale arran­gøren CinemArctic.

– Disse filmene er hånd­plukkede, og jeg tror man trygt kan se alle. Det er et fint og variert program og folk har virkelig sjansen til å få med seg noen godbiter, sier Aggie Peterson som er produsent for festivalen på Svalbard.

Fra nord

Torsdag åpner festivalen med tre filmer, gjester og åpningsparty.

– Alle detaljene rundt gjestene og festen er ikke klare ennå. Det vil vi komme tilbake til, sier produsenten.

Hun forteller at filmvisningene vil være ferdig i 22-tiden, og at det dermed blir tid til å ta seg en fest etterpå.

Åpningsfilmen er «Før snøen faller» av Hisham Zaman. Den handler om en gutt som leter etter søsteren som flykter fra sitt eget bryllup i irakisk Kurdistan. Filmen tar seerne med på en reise gjennom Europa til Norge.

De to andre filmene er hentet fra programposten Film fra nord.

I den første, «Ghost Radio Hunter», har Aggie Petersons mann Per Martinsen, som sammen med henne utgjør duoen «Frost», hovedrollen.

– Mye er filmet på eventen vi gjorde i Pyramiden i september, og spiller videre på mytologien for hvorfor vi lagde det siste albumet, sier Peterson.

Den andre filmen «There will be some who will not fear even that void» handler om ei seilskute som seiler rundt Spitsbergen.

– De er like i tematikken, en søken etter meningen med seg selv og verden. Det er morsomt at filmene er satt etter hverandre, sier Peterson.

Hun forteller at det er Per Martinsen som har laget musikk også til den siste filmen.

Splatter og komedie

Tiff-programmet er delt inn i ulike bolker, og i Longyearbyen gir arrangørene publikum noe fra hver bolk.

Det blir zoombie-splatter-komedie for de som ikke er så fintfølende og en skate-dokumentar om blant andre legendene Tony Hawk og Rodnye Mullen.

– De filmene har appell til ungdommene også, sier Peterson.

Det har nok også «Äta sova dö» som ifølge programmet skal være en av de sterkeste svenske filmdebutene siden «Fucking Åmål». Filmen vant publikumsprisen under kritikeruka ved Filmfestivalen i Venezia i 2012.

– Filmen har et skrått blikk og virker sjarmerende, sier Peterson.

En russisk film handler om en autistisk gutt som er i ferd med å bli sendt til en institusjon som ikke vil være bra for ham.

– Der går filmskaperen inn og er med og påvirker. Det er en varm og fin dokumentar som faktisk er en feelgood-film, sier Peterson.

Tiff har en egen bolk med israelsk film, og en av filmene «Zaytoun» (Oliventre), handler om en ung palestinsk gutt og en israelsk jagerflypilot som havner i en situasjon der de må hjelpe hverandre. Den israelske regissøren Eran Riklis har flere kjente filmer bak seg, blant annet Sitrontreet fra 2008 som ble vist på norske kinoer.

Regissørene kommer

På filmprogrammet står også en komedie fra Nord-Korea. Den har fått vestlig finansiering, noe som gjør den historisk. Filmen handler om kamerat Kim Yong-mi som er 28 år og gruvearbeider, men drømmer om å bli trapeskunstner.

– To av de tre regissørene bak filmen kommer opp for å fortelle om den. Det hadde vært gøy å få laget et panel på lørdagen i forbindelse med filmen. Det vil vi prøve å få til, sier Peterson.

Lørdag blir det også gratis filmvisning for barn.

– Vi viser en pakke med kortfilmer for barn. Så vil vi prøve å få til å poppe popkorn på torget i forkant av filmvisningen, sier Peterson.

Festivalen avsluttes søndag med «The Sessions», med Hollywood-skuespilleren Helen Hunt i en av hovedrollene. Filmen handler om en sex-terapeut som hjelper en handikappet mann som har bestemt seg for at han vil ha sex før han dør.

– Det er en ærlig og pikant film som setter fokus på et ikke veldig kjent tema, sier Peterson.

Elleve filmer

Til samme skal det vises elleve filmer under festivalen, i tillegg til barnefilmene.

Alle filmene vises enten på engelsk eller med engelsk tekst.

– Svalbard er et sted med folk som snakker mange andre språk enn norsk. Disse filmene kan alle se, opplyser Peterson.

Powered by Labrador CMS